sobota 20. apríla 2013

Gnocchy s omáčkou z medvedieho cesnaku

V poslednom čase začali všetci vravieť o medveďom cesnaku.Varia, zapekajú, vyrábajú tinktúry... Samozrejme , že o jeho liečivých účinkoch som vedela, ale nejak zvlášť som ho nezháňala. Ale teraz, keď som sa rozhodla , že niečo z neho uvarím, nevedela som ho zohnať.Hľadali sme pod Zoborom, ne Zobori, u babky na dedine....stále nič...a tu nastal zlom...musím ho zohnať... A keďže v hájikoch sme nič nenašli, v piatok ráno som sa vybrala na tržnicu a tam voilá ujo ma l krásne viazaničky po 0,50 € . A tak som zakúpila a slávnostne priniesla domov. Po malom uvažovaní sme dnes mali k obedu gnocchy s omáčkou z medvedieho cesnaku. Chuť bola mierne pikantná , ale veľmi príjemná. Myslím , že pokiaľ sa bude dať ešte určite niečo z neho uvarím.
ešte niečo z internetu o medveďom cesnaku:
Rastie iba na jar a vychutnávať si ho môžete len necelé dva mesiace. Je prvou jarnou rastlinou, ktorú môžeme konzumovať. Reč je o medveďom cesnaku. Unikátna rastlina, ktorá kvitne vtedy, keď všetky ostatné ešte driemu v zemi. Okrem prvej jarnej energie ponúka aj svoje vynikajúce liečivé schopnosti.

Medvedí cesnak lieči:

  • vysoký krvný tlak
  • vysokú hladinu cholesterolu v krvi
  • aterosklerózu
  • hnisavé, baktériami a plesňami napadnuté rany
  • celkovo posilňuje organizmus a imunitný systém
  • má detoxikačné účinky
  • zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje prietok krvi
  • kašeľ
  • poruchy tráviaceho  a vylučovacieho ústrojenstva
  • bolesti hlavy
  • má protiplesňový, protiparazitálny a protibakteriálny účinok






Gnocchy s omáčkou z medvedieho cesnaku :

- gnocchy si pripravíme podľa receptu, alebo zakúpime polotovar.
Budeme potrebovať:

3 zemiaky, 100 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1 žĺtok, 1 vajíčko, soľ
-Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté postrúhame a dáme na dosku s múkou, práškom do pečiva, pridáme žĺtok, vajíčko a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré sa  nelepí. Rozdelíme ho na  tri časti a z každej urobíme tenší valček. Z neho potom odkrajujeme malé kúsky, z ktorých robíme  guličky. Pomocou vidličky guličku roztlačíme a potom druhou vidličkou alebo prstom dáme z vidličky dolu, čím sa cesto sformuje do typického tvaru gnocchi.Varíme vo vriacej osolenej vode. Po uvarení ich ocedíme na site a dáme do misy s maslom.
Omáčka:
 - do hrnčeka dáme zohrievať smotanu na varenie, trocha syra. Nakrájame si medvedí cesnak, dáme do hrnčeka a ponorným mixérom rozmixujeme,  pridáme soľ, ochutíme a necháme povariť.Ak chcete, ešte môžete zahustiť. Omáčkou polejeme  gnocchy, posypeme pokrájaným cesnakom a podávame.Omáčka je mierne pikantná, preto je možné , že deti ju nebudú chcieť.







2 komentáre:

Táňa povedal(a)...

Tá omáčka musí byť fantastická, škoda že nemám možnosť zohnať medvedí cesnak :-(

Unknown povedal(a)...

Inak, Martinka, mi to je aj ľúto, že ste cesnak nenašli v lese, u nás je ho teda dosť. Ale super, že ho predávajú :-) Si mi urobila chute, gnocchi v týždni urobím ;-)

Printfriendly