streda 30. mája 2012

Baklažánová nátierka

Napriek tomu, že naše deti domáce nátierky nemusia...teda okrem rybičkovej, z času na čas ma napadne a pokúsim sa niečo doma presadiť. Stále sa však utvrdzujem v tom, že deti sú konzervatívne a nové chute prijímajú veľmi ťažko a dokonca s odporom :-). Aj keď musím sa pochváliť, že nie každé dieťa dokáže sprášiť naparenú brokolicu na posedenie...a to náš Jakub bez problémov . So zeleninou je to u detí vo všeobecnosti ťažké, snažím sa ju maskovať, dostať do jedla tak aby to nevideli, ...do praženice cibuľu strúham, ale aj tak naša dcéra má orlí zrak a všetko odhalí.Zelenina je úhlavný nepriateľ a statočne s ním bojuje.Za najväčšieho považuje čerstvú paradajku :-). No aj tak sa nevzdávam a pokúšam sa o zeleninové nátierky. Môj posledný pokus bola baklažánová a samozrejme zjedla som si ju sama , teda nie uplne sama, lebo toho najlepšieho ochutnávača a kritika mám v podobe manžela.Jeho reakcia bola"Chutí to lepšie, ako vyzerá ". Takže asi tak. Napriek tomu sa s Vami o ňu podelím.Mala som baklažán, paradajky, cibuľu...trochu som googlila, trochu vymýšľala, a konečný výsledok bol podľa mňa celkom fajn.Určite si ju budem robiť častejšie. Veľmi mi chutila s opekaným chlebom.


použila som:

- jeden baklažán
- cibuľku
- paradajky
- 2-3 polievkové lyžice smotany
- bylinky
- soľ
- olivový olej
- trocha masla
- ponorný mixér

Na grilovacej panvici som do mäkka ugrilovala polovičky baklažánu
(kľudne sa môžu aj piecť- som čítala) a nechala vychladnúť.Potom som pokrájala na kocky.( ja som pokrájala aj so šupkou, pretože mne nevadí a mám ju celkom rada)
Na panvici som spenila nakrájanú cibuľku , paradajky na kocky a pridala baklažán.Chvíľu som podusila, pridala trocha soli, bylinky , smotanu a trošku masla.
Všetko som to ponorným mixérom premixovala. Vsypala čerstvú žeruchu a už len ručne premiešala.
A môžete servírovať.


 Otázka: A čo Vaše deti? Ako sú na tom so zeleninou?


4 komentáre:

Zuzana Nosková povedal(a)...

Moja dcéra od útleho veku zeleninu jedla úplne v pohode. V akejkoľvek kuchynskej úprave, teda okrem kelu a karfiolu. Surové zje, aj opekané, ale nie varené = v polievke či ako prívarok. A tak je to do dnešného dňa. S tým orlím zrakom to poznám tiež: keď bola malá, vadila jej cibuľa v granadíre či praženici, teraz už nie. Máš pravdu, že so zeleninou je to u detí vo všeobecnosti ťažké - vidím to u nás v škôlke a otvorene vravím, že veľakrát mi je na zaplakanie.

t. povedal(a)...

Mňam, určite vyskúšam. Ja osobne veľmi fičím na takýchto nátierkach, ako domácich tak kupovaných (zeleninové rôzneho druhu). Ďakujem za recept.

andurejka povedal(a)...

náhodou, aj to vyzerá dobre :)) a moja malá má zeleninku veľmi rada :)))

Dora povedal(a)...

No mňam, ja baklažán môžem! Syn môjho priateľa tiež zeleninu nemusí a presne ako píšeš, má averziu voči akýmkoľvek neznámym jedlám. Stačí, že to nepozná a už ho nič nepresvedčí, aby to čo i len ochutnal... Dúfame, e z toho časom vyrastie... :-)

Printfriendly