Celé stretnutie v podstate viedol veľmi príjemný šéfkuchár Milan, ktorý nám hneď na začiatku urobil fantastické RAW cuketové špagety s pestom a RAW parmezánom....ktorý naozaj chutil, ako parmezán.
Ale to sme už viacmenej všetci pokukovali po stoloch, kde boli krabice s ingredienciami, ktoré sme mali použiť pri varení. Rozdelili sme sa do skupiniek ....bola som samozrejme s Aďkou a Elou, čo bola uuuplne skvelá spolupráca.
MENU: * Cviklová polieva -krém s kokosovým mliekom
* Losos na špenáte s dvoma fajnovými cibuľovými omáčkami
* Mousse s makom a bielou čokoládou
Samozrejme pridávam aj receptíky. Verím, že sa pokúsite uvariť si niečo z nich aj vy. Môj osobný tip je polievka z cvikle a s kokosovým mliekom.
Na masle orestujeme cibuľu so zázvorom a na kocky pokrájanou červenou repou. Zalejeme
zeleninovým vývarom, a po cca 20 minútach prilejeme kokosové mlieko. Dusíme do
zmäknutia, ochutíme morskou soľou, čiernym mletým korením a drvenou
rímskou rascou. Nakonie rozmixujeme tak aby vznikol jemný krém.
Polievku sme podávali s nasucho opečenými kokosovými vločkami, ozdobenú
petržlenovou vňaťkou a lyžicou kokosového mlieka.
Čerstvý špenát krátko orestujeme na masle, osolíme morskou soľou, a ochutíme štipkou nastrúhaného muškátoveho orieška. To je spodná časť. Potom nakrájame šalotky na kocky, orestujeme na masle tak, aby
skaramelizovala, podlejeme suchým bielym vínom a varíme až do úplnej
redukcie, potom podlejeme zeleninovým vývarom, znovu varíme do redukcie. Nakoniec pridáme jednu šľahačkovú smotanu, spolu všetko krátko povaríme
do zhustnutia. Podľa potreby dochutíme morskou soľou. Posledná omáčka je s červeným vínom. Šalotky nakrájané na kocky, restujeme na masle opäť do
skaramelizovania, podlejeme červeným vínom, redukujeme až do úplneho odparenia vína, potom zahustíme kockami studeného masla -
pridávame vždy po jednej až do rozpustenia za stáleho miešania.
Dochutíme morskou soľou a mletým čiernym korením.
A jasné, že nesmieme zabudnúť na steak z lososa, ktorý opečieme na grilovacej panvici. A začneme skladať. Na úplný spodok dáme zmes zo špenátu, potom navrstvíme omáčky a na vrch dáme steak z lososa. A ako čerešnička na lososa dáme zelerovú slamu :-D. Povedala by som, že toto jedlo je viac menej slávnostné, a keď budem opäť robiť večeru pre priateľov, asi to urobím.
a na záver MOUSSE s makom a bielou čokoládou
Pridávam originál recept, ktorý sme dostali v škole, držali sme sa presne receptu, a vravím, že je to fakt delikatesný dezertík.
- 250ml mlieka
- 100g mletého maku
- 60g rumu
- 2 vajcia + 1 žĺtok
- 100g hnedého cukru
- 240g bielej čokolády
- 6 plátkov napučanej želatíny
- 500g našľahanej šľahačky
Mlieko privedieme do varu a zmiešame s makom a rumom, tekutinu zredukujeme na ½
obsahu. Takto pripravenú zmes necháme vychladnúť.
Vajcia, žĺtko a cukor vymiešame v krém. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli
alebo v mikrovlnke a zmiešame s napučanou želatínou. Čokoládu zmiešame s vajcami,
ušľaháme šľahačku a všetky ingrediencie zmiešame spolu. Necháme zachladiť.
A na záver pridám ešte zopár fotečiek :-D
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára