nedeľa 2. septembra 2012

Slivkový tarte tatin so slivkovo-karamelovou omáčkou

Je tu slivková sezóna, stromy sú obsypané skvelými sladkými slivkami a pokiaľ ste sa čerstvých sliviek už objedli, vyskúšajte slivkové koláče.Tento môj koláčik originál dostal meno po dvoch slobodných sestrách, ktoré začiatkom minulého storočia viedli hotel po svojom zosnulom otcovi v Lamotte-Beuvron v údolí rieky Loire.Dodnes je v tomto malom mestečku prvý týždeň v septembri venovaný oslavám sestier Tatin. Pôvodne bol koláč robený s jablkami, dnes sa ako cesto používa lístkové.Ja som do tohoto použila trené cesto , inšpiráciu som brala od Silvii Rusnákovej , len som si  upravila pomer ingrediencií - použila som viac orechov a menej múky a tatin som preliala po preklopení fantastickou karamelovo-slivkovou omáčkou.Celý vtip tohto koláčika spočíva v tom, že po upečení a preklopení musí byť povrch celistvý.A ovocie môžete použiť hociaké...jablká, hrušky, broskyne....




Nech sa páči: Slivkový tarte tatin


Budeme potrebovať:

na omáčku a slivkový základ:
- 700 g sliviek
- 4-5 PL masla
- 150 g hnedého cukru

na cesto:

- 130 g masla
- 120 g cukru
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka
- 160g polohrubej múky
- 1 a pol ČL prášku do pečiva
- 80g mletých lieskovcov,alebo vlašských orechov


 Na panvicu dáme roztápať hnedý cukor s  maslom,keď sa maslo roztopí a obalí cukor pridáme rozpolené slivky a varíme-marinujeme ich v tom. Keď je cukor úplne roztopený, slivky  nahusto poukladáme do koláčovej formy aj s trochou omáčky.Necháme si cca dve , tri slivky vo zvyšnej omáčke.
Medzitým si vyšľaháme maslo s cukrom,po jednom  vajcia a miešame, kým nevznikne rovnomerná hmota.Pridáme mlieko, múku, PDP, mleté oriešky a zasa dobre premiešame.
Cesto rovnomerne dáme na slivky v karamele.Povrch vyhladíme. Vložte do predhriatej rury na 180°C a pečte 35 minút.
Slivky čo sme si odložili pokrájame na drobno, dáme säť do omáčky a prehrejeme.
  Necháme chvíľku  vychladnúť a opatrne preklopíme na podnos.Nakrájame, dáme na tanier a prelejeme slivkovou omáčkou.
Malý tip: Do slivkovo - karamelovej omáčky dáme kvapku slivovice :-)


8 komentárov:

Adriana povedal(a)...

kolaciky tohoto typu milujem... su nenarocne na pripravu, zato chutovo absolutne fantasticke... o slivkach nehovoriach, su absolutne skvel pre takyto obrateny kolacik:))) no a karamelova omacka... tak to nie je co riesit:)))

Martina(Dulce de Leche) povedal(a)...

mala som tu cest Matkin kolacik ochutnat a bol jednoducho famooozny!!!!takze Matka,dakujem za receptus,uz sa tesim,ako si ho upeciem:)

tina24 povedal(a)...

daaakujem za pochvalu :-) ja sa teším na ten tvoj

andurejka povedal(a)...

mňami, mňami, sliviek máme habadej, takže tento Tvoj koláčik je na zozname :))))

Tatiana Roller povedal(a)...

joj Martinka, milujeme doma obratene kolace .-) davaju im podla mna iny, stavnatejsi rozmer, sezona sliviek hadam este neskoncila, ze by sa aj mne usli nejake na kolacik :)

Marianna (Halusky-in-Ireland) povedal(a)...

Ahoj Mati! Pozerala som relaciu, v ktorej si ucinkovala. Bola si super a kolacik tiez!!! Gratulujem k vyhre :o)

tina24 povedal(a)...

MArianka ďakujem moc :-)

Anonymný povedal(a)...

Ľudia, kto nepiekol, tak šup šup! Tento koláč je úžasný! Dnes som ho skúsila, lebo večer má prísť manžel z ciest, ale ko to tak vidím, tak sa ho nedočká...polovička je už preč a muž príde o dlhé 3 hodiny....koláč to má zrátané :)
M

Printfriendly