Prvý krát som túto dobrotu jedla tento rok na jednom plese, a pripadala som si ako nenažraná, keďže som si bola vziať 3 x, ale jednoducho som nevedela odolať. Tak som si povedala že to musím vyskúšať.Sú to vlastne guličky z odpaľovaného cesta plnené vanilkovou šľahačkou a poliate čokoládou.Recept vraj pochádza z Francúzka, ale udomácnil sa v Taliansku, kde ho považujú za svoj. Tak neviem. Isté ale je , že je to naozaj lahôdka. A už aj ľutujem , že som spravila len tak málo. Recept som našla v poslednom čísle časopisu F.O.O.D, ktorý som už avizovala.
Potrebujeme na cca 16 ks :
- 30 g masla
- 125 ml vody
- štipka soli
- 75 g hladkej múky
- 2 vajcia
Na krém:
- 250 ml mlieka
- 2 žltky
- 40 g krupicového cukru
- 20 g maizeny
- 100 ml šlahačky
- vanilková esencia
V hrnčeku priveďte do varu vodu s maslom a štipkou soli.Vsypte múku a premiešavajte kým vznikne hruda cesta. presunte do misky a nechajte troch schladnúť, a potom po jednom zašľahajte vajcia. cesto dajte do cukrárskeho vrecka a do rúry rozohriatej na 200°C striekajte v 2 cm rozostupoch kopčeky veľkosti orecha.
Pečte na strednej priečke asi 30 minút. Potom plech vyberte a do každej urobte špajdlou dierku ( takú troška väčšiu) a dajte na 5 min.do vypnutej rúry. Potom vyberte a nechajte vychladnúť.
KRÉM:
Premiešajte trocha mlieka so žltkami, cukrom a maizenou. Ostatné mlieko a esenciou privedte do varu a primiešajte žltkovú zmes.Prevarte a nechajte vychladiť.Vmiešajte ušľahanú smotanu a pomocou cukrárskeho sáčku plnte vychladnuté profiterolky.
7 komentárov:
tak toto by som si hneď dala, oooo
Toto luuuubim!!!! Zatial vzdy iba z obchodu, ale snad raz si ich urobim aj doma ;o)
ja som to jedla kupované, kamoška to dováža z Italy, ale povedala som si že to skúsim, je to fakt jednoduché a strááášne dobrééé
uzasny dezert ,Matka:)milujem ho :)
Mnaaam ja ich zboznujem a tiez sa na ne dlho chystam! Dala by som si veru:-)
Už nemáme :-) zmizli rýchlosťou blesku :-)
Mňááám. Toto som jedol len v kaviarni. Kde sa to dá kúpiť?
Zverejnenie komentára