nedeľa 21. augusta 2011

Citronová torta

Kúpila som si nové Dobré jedlo, a teda boli tam dobréé receptíky a kedže som mala narodeniny a chcela som do roboty priniesť koláč, nechala som sa inšpirovať talianskou citrónovou tortou. Torta sa volá  „ Torta sabbiosa“ alebo piesková torta a pochádza z Benátok. Taliani o nej hovoria, že ju môžu jesť stále. Na raňajky, neskôr ku káve alebo si zamaškrtia aj počas dňa. Toľko citácia z časopisu. 




 
Budeme potrebovať :

- 120 g masla
- 200 g jemného kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 120 g zemiakového škrobu ( Gustin )
- 120 g múky (typ 00)
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 2 lyžice rumu
- 1 citrón

- maslo dáme do misky a necháme ho zmäknúť pri izbovej teplote. Prisypeme k nemu cukor a začneme šľahať mixérom. Keď je maslo s cukrom vymiešané postupne budeme pridávať po jednom žĺtky, aby sme ich do zmesi dobre zapracovali. V inej mise zmiešame múku , škrob, prášok do pečiva a sypkú zmes postupne pridávame k maslovo-vajcovej zmesi. Do cesta pridáme rum, postrúhanú kôru z jedného citróna a štipku soli. Cesto necháme na chladnom mieste postáť asi 30 minút.. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vmiešame ho do cesta a vlejeme do tortovej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 35-40 minút. Necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. Povrch posypeme preosiatym cukrom, ozdobíme postrúhanou kôrou z citróna. Podávať môžeme s krémom z mascarpone a čokoládou.
Komu sa však torta bude zdať suchá, môže je prekrojiť a naplniť  krémom vymiešaným z mascarpone, citrónovou šťavou a šľahačkou s cukrom. Je to tiež výborná kombinácia.

Želáme dobrú chuť 

pridávam aj fotky , ale tak sa míňala, že som ju ledva stihla odfotiť .

3 komentáre:

Maya povedal(a)...

Ja citronove kolaciky velmi luuubim!!! toto pre mna vyzera byt veeelmi chutne!!!

marysity povedal(a)...

mnam, citronove kolaciky su vynikajuce hlavne v lete! aj mna v Dobrom jedle oslovil tento recept, vdaka za tip, ze je super! :)

andurejka povedal(a)...

citrónová, svieža, krásne vyzerajúca, mňam :)

Printfriendly