streda 28. marca 2018

Opitý izidor

Keďže sa blíži Veľká noc ponúkam Vám jeden z našich najobľúbenejších zákuskov .Opitý Izidor, opitý františkán... tak sa hovorí veľmi obľúbenému zákusku. Pečiem ho už kopec rokov, a nikdy sa u nás neomrzí .  Robievam ho ako rezy, ako tortu, alebo aj ako jednohubky. Izidor je plný orechov, rumu, dobrej čokolády. Dnes Vám prinesiem môj základný recept, pridám pár fotiek, a keď budem teraz na Veľkú noc piecť ako jednohubky, fotku pridám...

Tento recept kľudne môžete urobiť aj v bezlepkovej verzii... do cesta pridáte miesto obyčajnej múky pohánkovú múku... a treba pozrieť ale pudink, lebo nie každý je bezlepkový...



Budeme potrebovať:


1. Cesto : 5 vajec, 3 PL krupicového cukru, 4 PL polohrubej múky, 1 PL kakaa, môžete použiť aj prášok do pečiva, ale nemusíte. Ja dám len keď ma to napadne., a džem... ja dávam ríbezľový

- celé vajcia s cukrom vymiešame dotuha, opatrne stierkou primiešame cez  sitko múku zmiešanú s kakaom. Dáme na plech vystlaný papierom a upečieme. Necháme vychladnúť

2. Prvá plnka:  200 g mletých orechov,  2-3 hrste práškového cukru, 1,5 dcl rumu - všetko spolu zmiešame.
- Korpus natrieme džemom a dáme prvú náplň. Zákusok dám do chladničky.

3. Druhá plnka:  čokoládový pudink- ale ten echt čokoládový, 3 dcl mlieka, 3PL cukru, 50 g čokolády, 1 celé maslo ( 250 g)
- uvaríme pudink a keď ho už odstavíme z ohňa, vmiešame tam čokoládu.  maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladnutým pudingom. Ja miešam tak dlhšie  ( teda robot mieša ) na strednom stupni a potom je krém taký nadýchaný... potom ho rovnomerne natrieme na orechovú plnku a dáme zachladiť.

4. Poleva :  1 šľahačková smotana, 220 g dobrej várovej  čokolády tak aspon 52 %. Nad parou necháme zohriať smotanu ( nesmie vrieť )  a roztopíme  v nej čokoládu. - niekto pridáva aj trošku masla.  Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a polejeme zákusok. A šup s ním opäť do chladničky. Poleva sa neláme a je veľmi chutná.

Krájame horúcim suchým nožom.

Ked chcete robiť izidorové jednohubky,  tak v keď máte zachladené  cesto s prvou plnkou, kovovou okrúhlou formičkou povykrajujte kolieska a trezírovacím ( zdobiacim ) vrecúškom nanecte na vrch krém, po  vychladnutí polejte čokoládou.


Veselé pečenie 

Žiadne komentáre:

Printfriendly