Budete potrebovať:
na cesto
- 250 ml vody
- 125 g masla
- štipka soli
- 2 PL práškového cukru
- 150 g hladkej múky
- 4 vajcia
Do hrnčeka dáme zovrieť vodu, pridáme do nej maslo, soľ, cukor a necháme rozpustiť.Odstavíme z ohňa a vmiešame preosiatu múku a miešame opäť na miernom ohni, aby nevznikli hrudky. Vznikne Vám hustá masa, ktorá sa oddeľuje od bokov hrnca. Odstavíme a necháme trošku schladiť. Postupne pridávame po jedno vajcia a poriadne premiešame. Ja to robím mixérom. Medzitým si treba vyhriať trúbu cca na 200°C. Cukrárske vrecko s hviezdicovým nástavcom naplníme a striekame na plech vystlaný papierom veterníčky. Čo sa týka veľkosti, je len na Vás , aké veľké chcete. Vložíte do trúby na prvých 15 minúť neotvárajte. Potom teplotu znížte na 170 °C a pečte ešte cca 10-15 minút. Na povrchu by mali byť zlatavé. Po dopečení, ich nechajte v pootvorenej trúpe dosušiť, nech nie su dnu mazľavé.Karamelovú plnku môžte robiť dvoma spôsobmi. Popíšem tu oba.
Na plnku
( prvý spôsob):
- 300 g kryštálového cukru
- 250 ml šľahačky
- zlatý klas
- 300 ml mlieka
- 1 celé maslo ( 250 g)
V hrnčeku necháme skaramelizovať cukor, ked je roztopený prilejeme smotanu a necháme roztopiť. V miske zmiešame zlatý klas s mliekom, a prilejeme do karamelu a uvaríme hustý puding. Necháme vychladnúť a zmiešame s maslom.
(druhý spôsob)
Tento by sa mal variť deň predtým. Postupujeme ako pri prvom, teda necháme upáliť cukor, prilejeme šľahačku a necháme roztopiť. Vychladíme, potom vložíme do chladničky a necháme do rána. Ráno vyšľaháme.
Krém číslo 2:
- minimálne 33% šľahačka
- stužovač
Poleva:
- 5 PL kryštálového cukru
- 50 ml mliek
- 10 PL práškového cukru
Kryštálový cukor upálime na karamel,zalejeme mliekom a necháme rozpustiť.Do misky dáme práškový cukor a zalejeme ešte horúcou karamelovou zmesou.
Vymiešame na hladkú tekutú polevu. Poleva nesmie byť ani veľmi riedka , ani veľmi tuhá. Podľa
potreby zahusťujeme práškovým cukrom alebo rozriedime mliekom. Ja vždy veterníčky rozrežem a vrchnú časť namáčam do polevy.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára