piatok 13. júla 2012

Marhuľový koláč s makom

Dva dni-teda noci som varila marhuľový lekvár.Dostala som debničku posledných marhúľ  a tak som ju spracovala na lekvárik. Tri verzie ako vždy - s levanduľou,zázvorom a klasický.Ten levanduľový...je vážne skvelý. Povyberala som pár krajších, že na koláč.Základný receptík mám od Maťky ale trošku som si ho pozmenila, základ však ostal. A kedže je od Maťky je tu záruka skvelosti .Ja som si tam pridala mak, použila hnedý cukor.Ale inak som sa viac menej držala receptu.Koláčik je nadýchaný, jemný a šťavnatý.


Budeme potrebovať:

250 g masla
250 g hnedého cukru (alebo kryštálového)
6 vajec
120 g kyslej smotany
3 PL nemletého maku
180 g hladkej múky
1 1/2 CL prášku do pečiva
čerstvé ovocie - v mojom prípade marhule


Ako na to?
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny,potom postupne po jednom prišľaháme vajcia vajcia...primiešame kyslú smotanu,mak,múku a prášok do pečiva.Premiešame,a polovicu cesta nalejeme do  papierom na pečenie vystlanej koláčovej alebo tortovej formy,posypeme polovicou ovocia,nalejeme zvyšnú časť cesta,a poukladáme ovocie....pečieme pri 180 C,cca 45-50 minút.Necháme postáť asi 15 minút vo former-rýchlo si odkrojíme prvý kus a zjeme,lebo nám inak neostane.




10 komentárov:

dulce de leche povedal(a)...

Matka,vyzera to skvelo :) inak mna uuupne, ale uplne dostal tento makovo marhulovy kolacik..ak este budes mat marhulky,tak urcite vyskusaj ,je bozsky :) :http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=15932&user=8602

Jana (Recepty z mojej kuchyne) povedal(a)...

Martinka, nielen že vyzerá skvelo ale určite bol aj výborný ... niečo podobné som piekla pred pár dňami :) ... chcela som ti napísať, že mám posledné marhule a cez víkend ho upečiem a tu vidím že Martinka v komentároch pridala ďalší nápad na výborný makovo-marhuľový koláčik :)) ... tak teraz neviem ktorý upečiem skôr, asi obidva!!! ... Pekné leto želám ... Jana :)

katka.hrncek-var povedal(a)...

Mati, to je presne ten Martinkin koláč, ktorý sme si veľmi obľúbili. Ja uberám cukor a maslo troška, ale je skvelý preskvelý. Stále ho Maťke ospevujem :-)
Verzia s makom vyzerá rovnako fajnovo!

Zuzana Nosková povedal(a)...

Ak si zajtra na marhuľových slávnostiach kúpim marhule, tak rozhodne vyskúšam - upečiem :)

happy.lenulka povedal(a)...

kombinace maku a meruněk je úžasná.. měli jsme tento týden podobné chutě ;-) http://gurmankalenulka.blogspot.cz/2012/07/makovec-bez-vajec-zato-s-merunkami.html

Rado povedal(a)...

Maťka: Super ďakujem za koment je vážne skvelýý a vdaka za tip
Jani: Skus oba aj ja skusim ešte ten z komentu
Kati: To ty si ma namotala
Zuzi: vyskušaj ja milujem tu kombinaciu
Leni: pravda pravduuuca :-) skusim aj ten tvoj

Lucia povedal(a)...

mak v kolaci je uplne super vec, hned aj ja skuuusam! ale ktoze ho bude jest?!:-))

Adriana povedal(a)...

Skoda, ze nemam marhule, hned by som isla nato:) Marhula a mak je skvela kombinacia. Mam velmi rada kolaciky takehoto typu. Ako dobre raz za cas pripomenut aj stare dobre recepty. Ja som uz na ten Matkin obrateny marhulovy aj zabudla:))) a pritom vyzera tak uzasne. Mozno ho vyskusam s kompotovanymi marhulami...Martinka vdaka za pripomenutie.

Ivana povedal(a)...

Martinka, kedy to ti stíhaš? Len lekvár s levanduľou musí byť úžasný. Ja sa tento rok nejak neviem donútiť k zaváraniu a robeniu lekvárov. Ku koláčiku: nemletý mak je pre môjho drahého nejak nelákavý. Čo ma dosť brzdí, ale ak by som ho raz spravila možno by zmenil svoj názor....

katka.hrncek-var povedal(a)...

No vidíš Mati, ani som netušila, ja a namotávačka :-) Pekne nás tá Martinka pobláznila, ale darmo, dobré recepty treba šíriť a posúvať ďalej.

Printfriendly