piatok, 13. januára 2017

Žĺtkové rezy

Po novembrovo-decembrovom maratóne som si na nový rok sľúbila, že budem oddychovať, vzhľadom k tomu že som prepečená k smrti a pomaly som prichádzala do stavu, že už som nepiekla s takou radosťou. Ale samozrejme, že som neprestala úplne a pre kolegynku som upiekla dva druhy koláčikov. Jeden som urobila podľa Aďky (kuk sem) s názvom Černoškyne prsia. Je fakt skvelý...určite ho ešte budem robiť. A ako druhé som spravila klasické Žĺtkové rezy...len obmenené. Miesto hladkej múky som použila pohánkovú... teda opäť niečo aj pre bezlepkáčov. Absolútne nie je cítiť rozdiel. Odporúčam použiť čerstvé vajíčka. Je to môj mega obľúbený koláčik a furt ešte nechápem , prečo som ho sem nedala. Je to klasika...





Budeme potrebovať:

- 230 g práškový cukor
- 230 g maslo ( niekto dáva aj heru)
- 230 g mletých orechov
- 5 bielkov vyšľahaných do tuha
- 160 g pohánkovej múky ( kľudne dajte hladkú)

na polevu:

- 5 žĺtkov
- 200 g preosiateho práškového cukru

Vymiešajte maslo a cukor do peny. Prišľahajte múku. Potom opatrne primiešajte orechy a bielka. To len lopatkou. Dajte na plech (taký menší) a pečte pri teplote 200°C cca 15 minút. Kým sa pečie koláčiť vymiešajte žĺtky s cukrom... do takej peny tuhšej, konzistencia by mala byť polevová.
Polevu potom vylejte na horúci práve z rúry vytiahnutý koláčik. Nechajte poriadne vychladnúť a stuhnúť. Ja ho robievam večer a ráno je ok.


No ešte malá fotka koláčika od Aďky:



2 komentáre:

Aďka povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Aďka povedal(a)...

Milujem žĺtkové rezy a veru vyskúšam aj Vašu "bezlepkovú" verziu, keďže už patrím aj ja do rodiny bezlepkáčov :-)
Už sa teším na koláčik...
Prajem pekný víkend,
A.

Printfriendly