nedeľa 13. novembra 2011

Kohút na víne - Coq au vin

Keď sa povie kohút na víne, každému hneď napadne Francúzsko. A právom , tento recept totiž  patrí medzi tradičné jedlá francúzskej kuchyne. Aj keď väčšinou sa už nevarí z  kohúta , ale  z kurčaťa.  Ja som sa naučila tento recept pripravovať na Foodbloger campe v bratislavskej škole varenia Chefparade. Dnes som ho robila k obedu a  myslím že sa mi podaril tak ako tam. Od dnes je zaradený do nášho pravidelného jedálnička. Chutil dokonca aj nášmu vyberavému synovi, a to už je čo povedať, keďže on jedáva len absolútne tradičné jedlá. Ponúkam tento recept aj Vám, určite si ho zamilujete. Neviem či som si to pamätala úplne správne a ak by som tam mala nejaké nedostatky, poprosím Kingu a Denisku, nech ma upozornia v komentároch a opravím to.
Budeme potrebovať :

- kohút , alebo kurča o váhe 1,5 kg
- 0,50 l červeného vína
- vývar podľa potreby
- 3 mrkvy
- 2 pertžleny
- 4- 5 šalotiek, alebo cibule - ja som mala červenú cibuľu
- 100 slaninky pokrájanej na kocky
- tymian, vňatka z petržlenu
- ríbezľový džem, ja som mala domáce ríbezľové želé a bolo to v pohode


- kurča si rozporcírujeme, nasolíme a okoreníme. Medzitým očistíme a pokrájame koreňovú  zeleninu a cibuľu. Na oleji speníme cibuľku a opečieme slaninku.Pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu,3-4 lyžice džemu, bylinky ,  zalejeme vínkom a vývarom. Keď nám to zovrie vložíme kúsky kuraťa, aj chrbát, vyvarená omáčka bude lepšia. Dbáme , aby bolo kura zaliate , a necháme dusiť asi hodinku. Dávajte pozor , aby bolo mäkké , ale nech neopadáva od kosti,nech tam neplávajú kosti. Keď je uvarené, vyberieme kura do misky aj s trochou zeleniny .Zvyšok rozmixujeme ponorným mixérom. Omáčku nie je treba zahusťovať, ale pokiaľ máte potrebu zahustite svojím obvyklým spôsobom. Kúsky kuraťa vložíme späť do omáčky. Podávame s opečenou bagetou.
Dobrú chuť:-)
Dovarené kuriatko , teraz vyberieme  kúsky kuraťa do misky. Všimnite si , ako je kuriatko krásne sfarbené do červena, od toho vína.



Rozmixujeme , asi takto :


Opečieme bagetu.




 
A podávame.

16 komentárov:

Archaa povedal(a)...

juhuuuu, Martinka, dakujem, ze si sa podelila o recept. Coskoro vyskúsam

Anetka povedal(a)...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaach!!! super! recept ukladam a len co babka zabije o mesiac sliepku, idem na to:-D

tina24 povedal(a)...

Veľmi rada, je to fakt skvelé jedlo , som rada že som sa ho naučila, a inak toho vína kľudne aj viac :-).

Adriana povedal(a)...

Matka super ,ze si pridala tento receptik. Ked vyskusam, dam vediet ako chutilo nam.

Maya povedal(a)...

Paraaaada! budem musiet aj ja niekedy uvarit!!!

Lucia povedal(a)...

Mati, prave slintam ako Pevlovov pes, ked vidim tie obrazky. Super, ze si to sem dala, uz sa aj ja tesim ked ho vyskusam:-))Myslis ze by sa k tomu hodili zemlove knedle? Mne by tam celkom pasli, take so slaninkou...

Lucia povedal(a)...

Pavlovov pes:-))

dulce de leche povedal(a)...

oooch,Mati..vyzera to rovnako uzasne ako na foodparty:)mnaaaaaam:)

Kinga blogger povedal(a)...

Postup dodržaný. Ja ho určite tiež doma vyskúšam, keďže mne ten "kohút" chutil a víno s kuraťom mám rada.

Dora povedal(a)...

No Mati, pridávam sa k zástupu tvojich fanúšeičiek a tiež som rada, že si zverejnila recept. Som si istá, že keď ho pripravím priateľovi, bude bitka o hrniec!

Unknown povedal(a)...

Ahoj Marti,
moc děkuji za krásný komentář u mě! I tvoje receptry vypadají naprosto delikátně.To zas neumím já:))
Když jsem ti naposled posílala magazín tak to bylo kolem 17OKč.
pa Vla´dka

Daniel povedal(a)...

Veľká vďaka za recept, ďalšia položka na zozname plánovaných jedál. Na party chutilo skvele :)

Ivana povedal(a)...

Vyskúšané, bolo mňam, ďakujem za zverejnenie receptíku, prosím o zverejnenie aj ostatných receptíkov zo stretnutia, ak je to možné

Dora povedal(a)...

Mati, tak som sa tento vikend podujala kuriatko na vine vyskusat podla tvojho receptu a bolo bajecne! oblizovali sme si prsty a suhlasne prikyvovali. Dakujem :-)

Adriana povedal(a)...

Matka, tak so ho vyskusala aj ja. Mne chutilo velmi, mojmu drahemu vsak pomenej. Rozhodne je to recept, ktory stoji za vyskusanie. Vdaka za receptus. Kk na moj bog, dala som fotecky.

Anonymný povedal(a)...

The clobber of a ring bugger up the whistle on believe surely depends upon the assay and diversification of masterpiece it has to do. There are rare sizes of machines of the changeless tactful an eye to the account of machining out-of-the-way sizes of castings and forgings, also there are strange kinds of machines as a replacement for doing the to a great extent helpful of performing in exceptional grades of refinement. An economic cogitation is to contain as occasional machines as doable to do as profound a spread of lunge as achievable, and this is a- perfect by choosing high-grade machines which are not exclusively adapted to sort of profession,
http://www.niezle-strony.pl/szukaj/szafy+na+wymiar
http://www.rozglaszam.pl/fer-marek-bienias-regaly-metalowe-s-1964.html
http://dout.elk.pl/zarzadzanie-biznesem/4242/
http://fer.pl/index.php?page=grzes-i
http://www.corristo.edu.pl/firmy/regaly,sklepowe,s,4359/

http://nyseath.konskowola.pl/?p=678
http://iayd.edu.pl/?p=6266
http://www.filmy-2012.pl/nowy-komputer/
http://www.sadistiv.pl/firmy-wedlug-branz/fer-marek-bienias-regaly-polkowe-s-1100.html
http://www.idao.com.pl/strony,blogi,fora/fer,regaly,metalowe,s,962/

Printfriendly