Chilli a čokoláda je skvelá kombinácia však? A keď som uvidela tento recept, vedela som že ho musím urobiť. Recept bol v knihe Adventné pečenie, ja som si ho trocha poupravovala. Miesto kakaa som dala 52% čokoládu, nedala som kyslú smotanu a sladkú. Chuť tejto sušienky je spočiatku sladká a ako sa pomaly rozplýva na jazyku cítite to chilli, kombinácia vskutku famózna.
Budeme potrebovať:
- 200 g hladkej múky
- 75 g práškového cukru
- 1 vajce
- 100 g masla
- 100 g roztopenej čokolády
- 1 PL sladkej smotany
-1/2 čaj.lyž. mletého chilli
Suroviny zmiešame , vypracujeme vláčne cesto a dáme do chladničky aspoň na hodinku. Potom tvarujeme malé valčeky, ktoré dáme na plech upiecť. Končeky môžeme namáčať v bielej čokoláde a papať. Sú fakt výborné.
sobota 26. novembra 2011
streda 16. novembra 2011
Medové muffiny
inšpirácia: Nový čas pre ženy /november 2011
Ci chceme , či nie , vianočná atmosféra sa začína na nás valí zo všetkých obchodov ,vyskakuje z časopisov kde nám ponúkajú darčeky od výmyslu sveta. Ja si kupujem časopisy o varení, veľa časopisov, ani nestíham toľko variť. V pondelok som si kúpila v potravinách nejaký že Nový čas pre ženy : Vianočné varenie a pečenie. Našla som tam zopár zaujímavých receptov, a tu je prvý, o ktorý sa s vami delím. Máme radi muffiny, rôznej chuti a farby.A ja ich rada robím, jednak ich milujem a po druhé sú urobené absolútne rýchlo.
K Vianociam patrí neodmysliteľne med...všetko okolo medu, a tak tieto muffiny boli to prvé čo som urobila. Celým bytom sa niesla úžasná vôňa medu a muffiny boli jemné ako páperie. Prvá várka sa zjedla asi za 10 minút, takže som urobila ešte jednu. Recept vyjde na jeden 12 kusový muffinový plech.Dodržala som postup presne , len masla som dala trošku viac , asi o 10 g.
- 5 PL medu
- 250 g bieleho jogurtu, alebo smotany
- 1 vajce
- postrúhaná kôra z jedného citrona
- 60 ml citronovej šťavy
- 140 g hladkej múky
- 170 g celozrnnej múky ( ja som dala špaldovú)
- 2 čl sody bicarbony
- 3 PL rumu
-rúru zohrejeme na 170°C . Maslo roztopíme spolu s piatimi lyžicami medu. V druhej miske zmiešame jogurt , vajce, citrónovú kôru, a šťavu.premiešame a pridáme medové maslo. Primiešame obe múky , sodu bicarbonu , a rum. Cestom naplníme košíčky v muffinovej forme a dáme piecť. Ja som dala na vrch ešte orieškový krokant a plátky mandlí, ten krokant tam urobil skvelú kôrku.
Upečte si muffiny, uvarte vínko, zapáľte sviečky a užívajte si atmosféru jesene a blížiacej sa zimy.
Ci chceme , či nie , vianočná atmosféra sa začína na nás valí zo všetkých obchodov ,vyskakuje z časopisov kde nám ponúkajú darčeky od výmyslu sveta. Ja si kupujem časopisy o varení, veľa časopisov, ani nestíham toľko variť. V pondelok som si kúpila v potravinách nejaký že Nový čas pre ženy : Vianočné varenie a pečenie. Našla som tam zopár zaujímavých receptov, a tu je prvý, o ktorý sa s vami delím. Máme radi muffiny, rôznej chuti a farby.A ja ich rada robím, jednak ich milujem a po druhé sú urobené absolútne rýchlo.
K Vianociam patrí neodmysliteľne med...všetko okolo medu, a tak tieto muffiny boli to prvé čo som urobila. Celým bytom sa niesla úžasná vôňa medu a muffiny boli jemné ako páperie. Prvá várka sa zjedla asi za 10 minút, takže som urobila ešte jednu. Recept vyjde na jeden 12 kusový muffinový plech.Dodržala som postup presne , len masla som dala trošku viac , asi o 10 g.
Budeme potrebovať :
- 60 g masla- 5 PL medu
- 250 g bieleho jogurtu, alebo smotany
- 1 vajce
- postrúhaná kôra z jedného citrona
- 60 ml citronovej šťavy
- 140 g hladkej múky
- 170 g celozrnnej múky ( ja som dala špaldovú)
- 2 čl sody bicarbony
- 3 PL rumu
-rúru zohrejeme na 170°C . Maslo roztopíme spolu s piatimi lyžicami medu. V druhej miske zmiešame jogurt , vajce, citrónovú kôru, a šťavu.premiešame a pridáme medové maslo. Primiešame obe múky , sodu bicarbonu , a rum. Cestom naplníme košíčky v muffinovej forme a dáme piecť. Ja som dala na vrch ešte orieškový krokant a plátky mandlí, ten krokant tam urobil skvelú kôrku.
Upečte si muffiny, uvarte vínko, zapáľte sviečky a užívajte si atmosféru jesene a blížiacej sa zimy.
nedeľa 13. novembra 2011
Kohút na víne - Coq au vin
Keď sa povie kohút na víne, každému hneď napadne Francúzsko. A právom , tento recept totiž patrí medzi tradičné jedlá francúzskej kuchyne. Aj keď väčšinou sa už nevarí z kohúta , ale z kurčaťa. Ja som sa naučila tento recept pripravovať na Foodbloger campe v bratislavskej škole varenia Chefparade. Dnes som ho robila k obedu a myslím že sa mi podaril tak ako tam. Od dnes je zaradený do nášho pravidelného jedálnička. Chutil dokonca aj nášmu vyberavému synovi, a to už je čo povedať, keďže on jedáva len absolútne tradičné jedlá. Ponúkam tento recept aj Vám, určite si ho zamilujete. Neviem či som si to pamätala úplne správne a ak by som tam mala nejaké nedostatky, poprosím Kingu a Denisku, nech ma upozornia v komentároch a opravím to.
Budeme potrebovať :
- kohút , alebo kurča o váhe 1,5 kg
- 0,50 l červeného vína
- vývar podľa potreby
- 3 mrkvy
- 2 pertžleny
- 4- 5 šalotiek, alebo cibule - ja som mala červenú cibuľu
- 100 slaninky pokrájanej na kocky
- tymian, vňatka z petržlenu
- ríbezľový džem, ja som mala domáce ríbezľové želé a bolo to v pohode
- kurča si rozporcírujeme, nasolíme a okoreníme. Medzitým očistíme a pokrájame koreňovú zeleninu a cibuľu. Na oleji speníme cibuľku a opečieme slaninku.Pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu,3-4 lyžice džemu, bylinky , zalejeme vínkom a vývarom. Keď nám to zovrie vložíme kúsky kuraťa, aj chrbát, vyvarená omáčka bude lepšia. Dbáme , aby bolo kura zaliate , a necháme dusiť asi hodinku. Dávajte pozor , aby bolo mäkké , ale nech neopadáva od kosti,nech tam neplávajú kosti. Keď je uvarené, vyberieme kura do misky aj s trochou zeleniny .Zvyšok rozmixujeme ponorným mixérom. Omáčku nie je treba zahusťovať, ale pokiaľ máte potrebu zahustite svojím obvyklým spôsobom. Kúsky kuraťa vložíme späť do omáčky. Podávame s opečenou bagetou.
Dobrú chuť:-)
Budeme potrebovať :
- kohút , alebo kurča o váhe 1,5 kg
- 0,50 l červeného vína
- vývar podľa potreby
- 3 mrkvy
- 2 pertžleny
- 4- 5 šalotiek, alebo cibule - ja som mala červenú cibuľu
- 100 slaninky pokrájanej na kocky
- tymian, vňatka z petržlenu
- ríbezľový džem, ja som mala domáce ríbezľové želé a bolo to v pohode
- kurča si rozporcírujeme, nasolíme a okoreníme. Medzitým očistíme a pokrájame koreňovú zeleninu a cibuľu. Na oleji speníme cibuľku a opečieme slaninku.Pridáme pokrájanú koreňovú zeleninu,3-4 lyžice džemu, bylinky , zalejeme vínkom a vývarom. Keď nám to zovrie vložíme kúsky kuraťa, aj chrbát, vyvarená omáčka bude lepšia. Dbáme , aby bolo kura zaliate , a necháme dusiť asi hodinku. Dávajte pozor , aby bolo mäkké , ale nech neopadáva od kosti,nech tam neplávajú kosti. Keď je uvarené, vyberieme kura do misky aj s trochou zeleniny .Zvyšok rozmixujeme ponorným mixérom. Omáčku nie je treba zahusťovať, ale pokiaľ máte potrebu zahustite svojím obvyklým spôsobom. Kúsky kuraťa vložíme späť do omáčky. Podávame s opečenou bagetou.
Dobrú chuť:-)
Dovarené kuriatko , teraz vyberieme kúsky kuraťa do misky. Všimnite si , ako je kuriatko krásne sfarbené do červena, od toho vína.
Rozmixujeme , asi takto :
Opečieme bagetu.
A podávame.
sobota 12. novembra 2011
Diagnóza " Food positive "
Tak sme sa stretli...v Chef Parade, a všetci s jednou diagnózou "food positive". Konečne som si spojila tváre s menami blogov. Všetci máme radi dobré jedlo a radi sa motáme v kuchyni, ale toľko variacich ľudí v jednej kuchyni? A spojil nás jeden veľmi milý mladý muž Tomáš z Foodisssima. A sme mu za to vďační. Mali sme možnosť vyskúšať si rôzne kuchyne pod vedením profi kuchára.Bola to maximálne príjemná akcia. A ako sme sa podelili? Viac menej každý inklinuje k nejakej kuchyni, na výber sme mali indickú, thajskú, taliansku, francúzsku a ešte bolo aj sushi stanovište. Vždy som chcela vyskúšať kohúta na víne a tak som sa priradila k tomu francúzskemu stanovišťu. A pomaly sme sa pustili do práce. Čistili sme, varili, smažili a samozrejme ako správni blogeri fotili odušu. A tu je zopár fotopostrehov. Mimochodom , ešte vždy keď si spomeniem na ten príma večer priblblo sa usmievam.
Recept kohúta na víne pridám po nedeli, lebo ho budem robiť k obedu.
Recept kohúta na víne pridám po nedeli, lebo ho budem robiť k obedu.
utorok 1. novembra 2011
Jablková torta so smotanovou polevou
No ja by som to skôr nazvala jablkový koláč, ale dobre :-) Mamina mi raz kúpila knihu Múčniky od Christy Schmedes a občas v nej zalistujem a niečo vyberiem. A tak sa stalo aj dnes . Švagrovci majú v záhrade nádherné jablká a pravidelne nás zásobujú. Ale už som trocha prejedená a tak som rozhodla pre koláčik . A samozrejme s lístkovým cestom.
Budeme potrebovať :
- lístkové cesto
- 5 jablk
- 2 žltky
- 50 g práškového cukru
- 1 tuhú smotanu ( ja som použila kyslú 16 %, ale myslím že aj šľahačka by mohla byť )
- 2 PL jablkového želé ( ja som dala jemný džem )
- predohrejeme trúbu na 180 °C. Vyvaľkané lístkové cesto dáme do formy a popicháme vidličkou. V miske premiešame smotanu, žĺtky a cukor. Jablká očistíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na mesiačiky. Smotamu nalejeme na cesto a začneme ukladať jablká.Takto :
Pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme asi na 20 minút piecť. Džem, alebo želé nahrejeme a potrieme ním koláč, a dáme ešte na daľších 10 minút zapiecť. Ja som ešte posypala plátkami mandlí.
Po upešení vyberieme a necháme vychladnúť. Tento náš koláčik cestuje do Komjatíc, k našim , kde máme deti.
Budeme potrebovať :
- lístkové cesto
- 5 jablk
- 2 žltky
- 50 g práškového cukru
- 1 tuhú smotanu ( ja som použila kyslú 16 %, ale myslím že aj šľahačka by mohla byť )
- 2 PL jablkového želé ( ja som dala jemný džem )
- predohrejeme trúbu na 180 °C. Vyvaľkané lístkové cesto dáme do formy a popicháme vidličkou. V miske premiešame smotanu, žĺtky a cukor. Jablká očistíme, zbavíme jaderníkov a nakrájame na mesiačiky. Smotamu nalejeme na cesto a začneme ukladať jablká.Takto :
Pokvapkáme citrónovou šťavou a dáme asi na 20 minút piecť. Džem, alebo želé nahrejeme a potrieme ním koláč, a dáme ešte na daľších 10 minút zapiecť. Ja som ešte posypala plátkami mandlí.
Po upešení vyberieme a necháme vychladnúť. Tento náš koláčik cestuje do Komjatíc, k našim , kde máme deti.
tu sa môj chlap rozhodol, že ho zje :-)
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)