streda, 13. apríla 2016

Zapečená špargľa so slaninkou a s holandskou omáčkou

Opäť niečo so špargľou. Je to taká klasika, ale zas prečo nie. Špargľa je veľmi sezónna zeleninka, a preto ju treba jesť kým je. Je plná vitamínov, hlavne železa, draslíka, podporuje metabolizmus.... proste samé dobré veci. Ak sa jej bojíte zahoďte predsudky a vyskúšajte si ju pripraviť. Na internete nájdete mnoho návodov, ako špargľu kúpiť a očistiť, takže naozaj sa jej nemusíte báť. V tomtorecepte som k špargli robila holandskú omáčku, ktorú mám veľmi rada. Jej príprava je trochu pracná, ale stojí za to.




 Budeme potrebovať:

- viazaničku špargle - nekupujte zvädnutú, nemala by byť taká gumová
- anglickú slaninku

- špargľu očistíme a tri kúsky obalime slaninkou. Poukladáme na pekáč ( ja som dala do janskej misy). Dáme piecť do rúry na 20 minút pri teplote 180°C. Špargľa krásne zmäkne.



Na holandskú omáčku:

- 3 žĺtky
- 60 g masla- roztopeného, ale nie horúceho
- citrónová šťava 
- soľ


- v miske nad parou miešame žĺtka, ja som miešala metličkou, tu ale treba dať pozor abz ste neurobili praženicu, takže pekne šľahame do zhustnutia. Mali by mať takú krémovú konzistenciu. Za stáleho miešania prilievame pomaly  k žĺtkom maslo. Nakoniec omáčku dochutíme citrónom a soľou. 








utorok, 12. apríla 2016

Tagliatelle so špargľovou omáčkou

Už je tu... čo? no predsa špargľová sezóna. Nevedela som sa jej dočkať. Mám špargľu veľmi rada a používam veľmi často. Manžel a aj syn su so špargľou už kamoši, ale dcéra .... fúha to je ťažký oriešok :-D.  Dnes prinášam cestoviny so špargľouvou omáčkou a slaninkovými chipsami. Keďže ma opäť oslovila Baška z ALPRO pridávam sem recept, do ktorého používam a aj som tu použila sójovú smotanu, a aj sójové mlieko.



Budeme potrebovať:

- cestoviny tagliatelle
- špargľu
- kukuričnú múku na zahustenie
- slaninku nakrájanú na tenučko
- soľ
- biele korenie
- a kto chce parmezán


- šparglu očistíme, nakrájame na kúsky a dáme variť do vody, trošku osolíme. Keď je mäkšia , hlavičky vyberieme a ostatné kúsky ponorným mixérom rozmixujeme spolu s vývarom zo špargle.
Prilejeme smotanu, a varíme, ak chcete nať takú syrovejšiu chuť postrúhajte parmezán do omáčky. Omáčku môžeme zahustiť kukuričnou múkou zmiešanou so sójovým miekom, ochutíme soľou a korením a varíme. Do uvarenej omáčky vrátime hlavičky špargle. Medzitým si uvaríme cstovinu a opečieme slaninku. Pred servírovaním ja zmiešam cestovinu s omáčkou, ale len stoľlko , koľko budeme servírovať.  Primiešala som aj slaninkové chipsy. Ak máte radi, tak postrúhajte aj parmezán.

Želám dobrú chuť.






piatok, 8. apríla 2016

Kokosové americké palacinky bezlepkové a bezlaktózové

Dlho som nenapísala žiadny príspevok, ale teraz som dlhodobejšie na PN a keďže som už ako tak v pohode, tak som sa pustila aj do blogu. Veľkú noc som strávila v nemocnici, takže nič mimoriadne som nevytvorila, ani mazanec som neupiekla ani nič... Smutné... AAAAle včera mi zazvonil poštový kurier a prišiel mi balíček z ALPRO a v ňom kopec mliečok. Mandľové hrá u nás prím, sojovú smotanu používam miesto normálnej už dlho, ale bola tam aj novinka, kokosová smotana a ryžová, talže opäť niečo nové. No a z kokosového mlieka som vyrobila americké lievance....



Budeme potrebovať:

 - 3 vajcia
- 6 dcl kokosového mlieka ( aj trochu viac)
- 600 g  kokosová múka + kukuričná múka
- cukor podľa chuti
- 1 prášok do pečiva 

Vajcia si zmiešame s mliekom, idealne s mixérom a postupne pridávame múku s cukrom a práškom do pečiva. Cesto by nemalo byť riedke ako na obyčajné palacinky, malo by byť hustejšie. Necáme asi pol hodinku postáť a potom na panvici  robíme lievance.  Ja som pieklabez tuku, ale kludne pomažte kokosovým alebo aj obyčajným olejom. Podavali sme s ovocím, a chlapci si riadne poliali javorovým sirupom.



Printfriendly