nedeľa, 19. apríla 2015

Februárové foodblogerské stretko

Ja vieeeem, vieeeeem, už je dáávno skoro koniec apríla, a ja som sa ešte len teraz dopracovala k tomu, aby som napísala post o stretnutí v škole varenia Chefparade , ktoré bolo posledný februárový deň. Veľmi ma potešila pozvánka v mailovej schránke a keď potvrdila účasť aj AĎKA a ELA nebolo čo riešiť. Veľmi som sa tešila, že sa konečne osobne zoznámim a Aďkou a Elou. Vedela som , že budú skvelé. samozrejme že som sa potešila že opäť sa stretnem aj so Zuzkou a Zuzkou. Celé stretnutie sa podujala zorganizovať Monika Kordulová z blogu Lapetit, za čo jej patrí veľká vďaka. Môj príchod do Bratislavy bol typický....samozrejme som zablúdila, až jeden pán sa nado mnou zľutoval a priviedol ma na miesto stretnutia. Za odmenu som dostala skvelé parkovacie miesto. Keď som konečne dorazila a pozoznamovali sme sa dostali sme welcome drink v podobe smoothie, začali sme.



Celé stretnutie v podstate viedol veľmi príjemný šéfkuchár Milan, ktorý nám hneď na začiatku urobil fantastické RAW cuketové špagety s pestom a RAW parmezánom....ktorý naozaj chutil, ako parmezán.



Ale to sme už viacmenej všetci pokukovali po stoloch, kde boli krabice s ingredienciami, ktoré sme mali použiť pri varení. Rozdelili sme sa do skupiniek ....bola som samozrejme s Aďkou a Elou, čo bola uuuplne skvelá spolupráca.








MENU:  * Cviklová polieva -krém s kokosovým mliekom
               * Losos na špenáte s dvoma fajnovými cibuľovými omáčkami
               * Mousse s makom a bielou čokoládou


Samozrejme pridávam aj receptíky. Verím, že sa pokúsite uvariť si niečo z nich aj vy. Môj osobný tip je polievka z cvikle a s kokosovým mliekom.




Na masle orestujeme cibuľu so zázvorom a na kocky pokrájanou červenou repou. Zalejeme zeleninovým vývarom, a po cca 20 minútach prilejeme  kokosové mlieko. Dusíme do zmäknutia, ochutíme morskou  soľou, čiernym mletým korením a  drvenou rímskou rascou. Nakonie rozmixujeme tak aby vznikol  jemný krém. Polievku sme podávali s nasucho opečenými kokosovými vločkami, ozdobenú petržlenovou vňaťkou a lyžicou kokosového mlieka.


Losos na špenáte so  šalotkovými omáčkami  a zemiakmi  obalenými v roztopenom masle a s nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. 



Čerstvý špenát krátko orestujeme na masle, osolíme morskou soľou, a ochutíme štipkou nastrúhaného muškátoveho orieška. To je spodná časť. Potom nakrájame šalotky  na kocky, orestujeme na masle tak, aby  skaramelizovala, podlejeme suchým bielym vínom  a varíme až do úplnej redukcie, potom podlejeme zeleninovým vývarom, znovu varíme  do redukcie. Nakoniec pridáme jednu šľahačkovú smotanu, spolu všetko krátko povaríme do zhustnutia. Podľa potreby dochutíme morskou soľou. Posledná omáčka je s červeným vínom. Šalotky nakrájané na kocky, restujeme na masle opäť do  skaramelizovania, podlejeme červeným vínom, redukujeme až do úplneho  odparenia vína, potom zahustíme kockami studeného masla - pridávame vždy po jednej až do rozpustenia za stáleho miešania. Dochutíme morskou soľou a mletým čiernym korením.
A jasné, že nesmieme zabudnúť na steak z lososa, ktorý opečieme na grilovacej panvici. A začneme skladať. Na úplný spodok dáme zmes zo špenátu, potom navrstvíme omáčky a na vrch dáme steak z lososa. A ako čerešnička na lososa dáme zelerovú slamu :-D. Povedala by som, že toto jedlo je viac menej slávnostné, a keď budem opäť robiť večeru pre priateľov, asi to urobím.


 
 a na záver MOUSSE s makom a bielou čokoládou

Pridávam originál recept, ktorý sme dostali v škole, držali sme sa presne receptu, a vravím, že je to fakt  delikatesný dezertík.

  • 250ml mlieka 
  • 100g mletého maku 
  • 60g rumu 
  • 2 vajcia + 1 žĺtok
  • 100g hnedého cukru 
  • 240g bielej čokolády 
  • 6 plátkov napučanej želatíny 
  • 500g našľahanej šľahačky 

Mlieko privedieme do varu a zmiešame s makom a rumom, tekutinu zredukujeme na ½ obsahu. Takto pripravenú zmes necháme vychladnúť. Vajcia, žĺtko a cukor vymiešame v krém. Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke a zmiešame s napučanou želatínou. Čokoládu zmiešame s vajcami, ušľaháme šľahačku a všetky ingrediencie zmiešame spolu. Necháme zachladiť.

A na záver pridám ešte zopár fotečiek :-D
 



 


Printfriendly