nedeľa, 22. februára 2015

Malinké tvarohové šišky

Ja viem, ja viem, som už po funuse s týmto receptom, ale aj tak ho sem dám. Tieto minišišky nám vždy robieva "náš" Ante. Kto je Ante? Chodievame k nemu v lete na dovolenku do Chorvátska. Vždy sa o nás postará, pri príchode nás čaká čerstvá káva, figy a figovica. No a v priebehu pobytu nám robieva takéto skvelé šišky. Podobné som našla aj na blogu u Maryny z Laskomín.


 Budeme potrebovať:

200 g jemného tvarohu
2 vajcia
165 g hladkej múky
1 čl prášku do pečiva
štipka soli


Zmiešame vajcia s tvarohom, a potom suroviny spolu premiesime do hustého cesta. V hlbokom hrnci rozpálime olej, a buď mastnými rukami, alebo lyžicou vykrajujeme malé kúsky a smažíme. Oni sa krásne pootáčajú aj samé, povyberáme, necháme chvíľu odkvapkať od oleja a obaľujeme v cukre.



sobota, 14. februára 2015

Brownies z červenej repy-cvikle

Brownies z červenej repy už asi piekol každý, no a keďže je pekne červené, tak som si v tento Valentínsky deň povedala, že ho upečiem. U nás sa teda Valentín neoslavuje, ale deti sú ovplynené komerciou a tak kôli nim, vždy niečo malé urobíme.






Budeme potrebovať :

- cca 500 g uvarenej najemno postrúhanej červenej repy
- 230 g kvalitnej čokolády ( ja dávam 52%)
- 125 g masla
-   PL kakaa
- 280 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 130 g hladkej múky, ale ja som dala pohánkovú, vtedy je koláčik bezlepkový

- nad parou roztopíme čokoládu s maslom, pridáme k nastrúhanej repe a spolu rozmixujeme do kompaktnej hmoty. Pridáme múku a kakao. Medzitým si v mixéri vyšľaháme vajcia a cukor do peny. Opatrne primiešame cviklovú zmes. Vylejeme do formy tak asi 20 x 30 cm .... a pečieme na 180 °C asi pol hodinku. Stred by mal byť vláčny a mäkký.Po vychladnutí nakrájame. Koláčik je výborný, je v ňom jemne cítiť chuť repy, ale to mu na kvalite neuberá.



pondelok, 2. februára 2015

Linecký mriežkový koláč

Mala som lineckú nedeľu. Máme veľmi radi linecké koláčiky a je nám naozaj jedno, či sú vianoce, alebo nie . Milujem vôňu lineckého cesta. Vonia nádherne maslom. Tu by som na vašom mieste neklamala a  použila naozaj maslo a nie heru, alebo tak. Oklamete sami seba a pripravíte sa o naozaj skvelú chuť. A aj surové skvele chutí. :-) Na linecké srdiečka som urobila naše odskúšané, dlhoročné cesto. Na koláč som robila iné. Našla som niekde na internete. Trochu som si ho upravila, nedala som do cesta ani mandle a ani orechy. Namiesto celých vajec som dala len žĺtky. Neurobila som zle. Cesto bolo jemné a nádherne voňavé, presne také aké by malo byť. mňam. Ako náplň som použila višňový frutafil. Čo je frutafil? Nuž je to ovocné želé, kde je 70% podiel ovocia. A ten višňový je naozaj luxusný. Ja si ho kupujem u jednej známej, ktorá má cukrársky obchod Sladké umenie . A vlastne ona mi vnukla myšlienku urobiť takýto koláč.

Na koláč budeme potrebovať :

170 g hladkej múky
110 g masla
2 žĺtky
80 g cukru
postrúhaná citrónová kôra
džem ( v mojom prípade višňový frutafil)

postup je jednoduchý, rýchlo spracujeme suroviny na hladké cesto a dáme na cca hodinku do chladničky. Potom si oddelíme 2/3 cesta a vytvarujeme do koláčovej formy. Natrieme džemom a zo zvyšnej tretiny cesta narobíme pásiky a poukladáme na koláč. Potrieme rozšlahaným vajíčkom a dáme piecť na 180°C asi na pol hodinku. Potom vytiahneme , necháme mierne vychladnúť a pocukrujeme.











Printfriendly