pondelok, 27. januára 2014

Druhý týždeň

Ako som písala včera, prvý týždeň prebehol rýchlo, aj keď v jedle bol dosť jednotvárny. O to viac som sa tešila na tento, čo prišiel. Už len to, že konečne iné raňajky. Dnes boli k obedu cestoviny. A keďže mne biela múka robí neplechu, použila som bezvaječné celozrnné.  Chuť duseného kalerábu s cestovinou bola naozaj naozaj skvelá. Obed bol sýty, a tak ma ani nenapadlo ujedať oriešky, alebo tak. Trocha som sa obávala večernej polievky, lebo boršč som naposledy jedla na základke, a nemám naň vrelé spomienky. Ale povedala som si , že veď všetko čo je v ňom mám rada, tak kde môže byť problém. V originál boršči je aj kapusta a zemiaky, tu nie sú. Konečný výsledok je naozaj chutný, a asi ho budem robiť častejšie. Možno by bolo zaujímavé polievku aj premixovať. Takže nech sa páči, dnešné recepty.

Raňajky.: BIO biely jogurt s orechmi, medom a škoricou
Obed : Bezvječné cestoviny s duseným kalerábom
Večera : Boršč


Budeme potrebovať:

- uvarené bezvaječné cestoviny
- 1 kaleráb
- 1 cibuľa
- soľ, korenie


na panvici usmažíme cibuľu, pridáme postrúhaný kaleráb, asi deci vody a dusíme. Samozrejme osolíme a okoreníme. Keď sa voda vyparí, primiešajte cestovinu. Je to naozaj veľmi dobré .





BORŠČ

Budeme potrebovať:

- mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler,papriku, cviklu,cibuľa,cesnak, korenie, soľ, rasca, bobkový list, paradajkový pretlak

Všetku zeleninu pokrájame na kocky, do hrnca dáme olej a osmažíme cibuľu, potom pridáme všetku zeleninu okrem cvikle, orestujeme, pridáme koreniny a podlejeme vodou. Necháme variť do zmäknutia. Potom pridáme cviklu a pretlak, a ešte necháme prejsť varom. Keď bude veľmi hustá, zriedime vodou a ešte raz necháme prejsť varom.

Dobrú chuť želám :-)





nedeľa, 26. januára 2014

Do konca týždňa podľa AM

Ako som povedala predtým, recepty sa už viacmenej opakovali, takže som už nedávala posty. Ale aj tak doplním stravovanie na ďalšie dni.  A aký je môj záver?A dojmy? Nuž, hladná som naozaj nebola, len už mi trochu vadila jednotvárnosť jedál, najmä raňajok. Popravde, dnes mi už ani moc nechutila mrkva s jablkom,orechmi a medom. Teším sa, že druhý týždeň je už pestrejší. A čo sa týka mňa? Nuž, cítim sa ok, nemám nijaké problémy. Keďže som sa pred týždňom nevážila a ani nemerala, neviem posúdiť, koľko som zhodila. Ale môj muž tvrdí že som schudla, a asi niečo áno, lebo si viem obliecť gate, čo som už dlho nemala na sebe.A to bez toho aby, mi boli tesné. Takže aj to je pozitívne :-). No a samozrejme, nepodceňujem pitný režim. No ale s tým som ja nemala nikdy problém. To ale neznamená, že pijem sladké vody. VO všeobecnosti sladké vody nepijem, takže len čistú vodu s citronom, a dala som si aj s domácim sirupom z arónie.


5. DEŇ: Raňajky: Mrkva+jablko+orechy+med
Obed:Zapekaná cuketa
Večera: Fazuľové struky s cesnakom a strúhaným syrom.

6. DEŇ: Raňajky: Mrkva+jablko+orechy+med
Obed:Fazuľové struky s cesnakom a strúhaným syrom.
 Večera: Brokolica s cesnakom a vareným vajíčkom


7 .DEŇ: Raňajky: Mrkva+jablko+orechy+med
Obed : Šalát z cvikle
Večera: Mrkvový perkelt





Vanilkový cupcake s korením sila kvetov


Dnes som tu s postom, ktorý nie je vôbec diétny, ale kúpila som si korenie Sila kvetov, a tak som skúšala nové cupcakes na svadbu ( nie moju , ja budem tento rok už 15 rokov vydatá ). Urobila som silno vanilkové cupcakes aj s korením, a na vrch som dala maslovo - syrový krém, tiež v ňom bolo to korenie. Podľa degustátorov, bol koláčik vanilkový s miernym nádychom korenia a krém bol už viac korenený a dobrý. A o to mi vlastne aj šlo.


 

Budeme potrebovať:


90 g mäkkého masla
190g cukru
1 veľké vajce
180g hladké múky
3/4 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
120ml mlieka ( alebo aj cmaru)
1vanilkový struk
1 lyžička korenia Sila kvetov

- vyšľaháme maslo s cukrom
 - pridáme vajce a dôkladne prešľaháme
  - zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ
 - postupne pridávajte k maslovej zmesi suché ingrediencie a mlieko
- pridajte semiačka z vanilkového struku a korenie z 
- košíčky naplňte do polovice a pečte 20-25 minút pri 180°.

Krém:

vyšľahajte zmäknuté maslo s mascarpone a lyžičkou korenia. Ozdobným nástavcom nanášajte na vychladnutý koláčik.

 

štvrtok, 23. januára 2014

Tretí a štvrtý deň

Tak som tu opäť s reportom z tretieho a štvrtého dňa. Ono sa v jedálničku ani veľmi nič nezmenilo. Stále zeleninka. Dnes ešte pridám recepty a fotky z týchto dvoch dní, potom sa ohlásim až v pondelok večer. Totiž do nedele sa už recepty opakujú. Samozrejme, že to sem napíšem, aby ste mali predstavu stravovania. Zatiaľ sa cítim celkom v pohode, ani podráždená, možno ma trocha hlava bolí, ale zatiaľ to nepripisujem tejto zmene. Aby ale bolo jasné, toto neberiem ako nejakú dietu, a preto som sa ani nevážila a ani nemerala. Asi tuším , koľko som mala kíl na začiatku , možno sa na konci odvážim, len tak pre srandu. Mne ide o celkovú očistu tela, aby začalo všetko fungovať tak, ako má. Aby sa mi zlepšila pleť, kvalita vlasov, a podobne. Aby som nabrala energiu do nasledujúcej sezóny.
 Ak vás zaujíma či mi to stačí? No viacmenej áno, keď ma chytí hlad ( a to sa nestáva moc) dám si mandle s medom, alebo aj biely biojogurt, inak nemám nejakú veľkú potrebu niečo jesť.

Deň tretí


Raňajky: Opäť  šalát z mrkvy, jablka, orechov , medu a hrozienok
Obed : Šalát z cvikle ( recept je v minulom reporte)
Večera: Mrkvový perkelt

Tu by som sa trochu opäť rozpísala. Možno si poviete, že bléééé mrkva. Ale musím vás vyviesť z omylu. V podobe tohoto perkeltu je mrkva úžasne chutná. Robievajú ju v rôznom prevedení, tu je môj recept.


 Budeme potrebovať:

- 4 až 5 mrkiev (očistiť a nakrájať na kolieska)
- malú cibuľku
-  asi 1,5 dcl vody
- 1PL sojovej omáčky
- syr, a žeruchu

na olivovom oleji speníme cibuľku, pridáme mrkvu, posolíme, pokoreníme podlejeme vodou a dusíme. Asi po 5 minútach pridáme omáčku a dusíme ďalej. Keď sa voda viac-menej odparí, a na mrkve ostane taký plak, vypneme. Dáme na tanier, posypeme syrom a ja som dala ešte žeruchu. 

Deň štvrtý


Raňajky: Opäť  šalát z mrkvy, jablka, orechov , medu a hrozienok
Obed: Mrkvový perkelt
Večera : Prekladaná zapekaná cuketa

  Budeme potrebovať:

-  2 cukety
- syr
- soľ, korenie, olivový olej


do zapekacej misky naukladáme na hrubšie kolieska nakrájanú cuketu, posolíme, okoreníme, ja som ešte nakrájala cesnak na plátky.Pokvapkáme olivovým olejom a dáme zapiecť. Pred dopečením ešte posypeme syrom a necháme ho pripiecť. 



utorok, 21. januára 2014

Deň druhý

Tak pomaly sa blíži ku koncu druhý deň varenia podľa AM ( rozumej Antónie Mačingovej ). Je na to veľa ohlasov, v podstate mi všetci držíte palce, čo je pre mňa nesmierne motivujúce a ja vám za to ďakujem.NO a samozrejme, bude veľmi dôležité, aby som dodržiavala zásady stravovania podľa AM aj po skončení detoxu. Ale zas o to mi vlastne ide, aby som sa našartovala a začala tak fungovať aj ďalej.Dnešný deň prebehol v pohode, jedlo čo som mala bolo naozaj dobré. Takže som nemala ani obavy. V podstate celý týždeň je veľmi zeleninový.No a aby som nezabudla, samozrejme treba dodržať pitný režim. Ja vždy keď ráno vstanem , vypijem pohár vody. A potom pokračujem :-)

Raňajky: Opäť Mrkva+jablko+hrozienka+med a škorica

Obed: Tak ten už bol o niečo zaujímavejší. Na obed boli odporučené fazuľové struky s cesnakom a strúhaným vajíčkom, alebo syrom.




 Budeme potrebovať : 

- mrazené fazuľové struky
- cibuľu
- cesnak
- na tvrdo uvarené vajce, alebo tvrdý syr
- soľ, korenie, čerstvú žeruchu

Na oleji osmažíme cibuľku , pridáme cesnak na plátky, struky, soľ, korenie, podlejeme vodou   a dusíme. Medzitým si uvaríme vajce na tvrdo. Ked sú struky mäkké ( ale nie moc) servírujeme na tanier. Nastrúhame vajce a posypeme žeruchou.

No a na večeru som si pripravila cviklový šalát , už som o ňom písala v predchádzajúcom poste, takže teraz len fotka.





pondelok, 20. januára 2014

Tak som sa rozhodla :-)

O čom to vravím? Rozhodla som sa , že konečne si poriadne svoje telo detoxikujem a zbavím všetkého zlého, čo som si nahromadila. Tak nejak aj dúfam, že sa mi popravia aj moje zdravotné problémy. Ja ale nie som schopná držať žiadne diéty, vlastne si myslím že nie sú v dlhodobo vhodné , a asi ani veľmi účinné. Skôr si myslím, že všetko je len v zmene stravovania. Proste to musí v hlave človeku prepnúť. O zdravom stravovaní by som už asi mohla napísať aj knihu, lebo teóriu mám celkom zmáknutú, ale tá prax, tá prax :), tak to je celé zle.  Moje obrovské plus je , že milujem zeleninu, či už surovú, dusenú, pečenú a aj varenú. Dokážem sa bez problémov zaobísť bez múčnych jedál. ( len tie keksíky keby neboli ), a aj sladkosti som schopná vynechať. Keď som si dala všetko dokopy, tak teda som prišla k tomu, že pre mňa bude asi najvhodnejší 28 dňový detox od Antónie Mačingovej. Všetky jedlá, ktoré odporúča sú úplne skvelé, viac menej aj varím podľa nich, len nie v tm poradí ako je doporučené. Tak som si povedala, že idem na TO. Podľa plánu. A aby to malo aj nejaký účinok, tak budem uverejňovať aj tu na blogu jej recepty v mojom podaní.

Celý detox je rozdelený do 4 týždňov.

 1.týždeň/ 1. deň

Raňajky:
Nastrúhaná mrkva, jabĺčko, hrozienka, trocha medu a škorica ( mali by byť aj orechy, ale ja som alergická).Fotku pridám zajtra, lebo som zabudla odfotiť.

Obed :
Brokolica s cesnakom a syrom.

Naparila som brokolicu do chrumkava, na panvici som na olivovom oleji usmažila cibuľku a cesnakové plátky, pridala som brokolicu , okorenila, osolila a premiešala, aby sa spojili chute.
Potom som dala brokolicu na tanier, postrúhala syr, posypala žeruchou a troškou mladej cibuľky.
Jedlo je naozaj sýte a chutné, čo dokazuje aj výrok mäjho 11 ročného syna : Naložíš aj mne? Neviem odolať. :-) Vyzeralo to asi takto:


Na večeru bude cviklový šalát. Keď nie ste milovníci cvikle, tak teraz sa váš názor iste zmení. Uvarenú cvilko ( si 2 hlavičky ) si nastrúhajte na strednom struháku, pridajte strerilizovaný hrášok s mrkvou , nastrúhajte 2 zavárané uhorky. Premiešajte. Na vrch nastrúhajte jeno uvarené vajíčko, alebo syr.

štvrtok, 2. januára 2014

Bryndzové sušienko - pagáčiky

Keďže začal Nový rok, je čas šupnúť sem receptík. Čakáme dnes návštevu, a tak som išla vyskúšať tieto sušienky s bryndzou,. Robievam ich s tvarohom, ale pôvodný recept je bryndzový.Po všetkých sladkých drobnostiach si myslím , že takéto rýchle sušienky nám padnú vhod.





Budeme potrebovať:

- 250 g hladkej múky ( kľudne použite aj špaldovú)
- 250 g masla ( aj Hera)
- 250 g bryndze
- 1 čl soli
- 1 žĺtok

 Na ozdobenie:

1 bielok na potretie
ľanové semiačka
mak
slnečnicové alebo sezamové

Všetky ingrediencie spolu zamiesime. Na doske vyvaľkáme na cca 5 mm  a vykrojíme obľúbené tvary, potrieme bielkom a posypeme. Pečieme na 180 °C do zlatista.






Printfriendly