štvrtok 24. októbra 2013

Čokoládové cookies

V utorok večer sme sa vrátili z Londýna. Boli sme na výlete. Akurát. že som zistila, že by som ešte potrebovala minimálne jeden deň, aby som obehla markety, na ktoré nevyšiel čas. Bohužiaľ. Ale to je dôvod, prečo sa tam ešte vrátiť. Napriek tomu sme na potulkách natrafili na milé cukrárničky a pekárničky a kaviarničky či puby. Krásne výklady , usmievavý predávajúci....Moc by som si želala, aby aj u nás mohlo niečo také fungovať. Bohužiaľ naše byrokratické zákony a neochotní úradníci Vás odradia. A tak si robím malú cukráreň doma. Ako prvé som včera skúsila urobiť čokoládové cookies. Podľa mňa by to mohlo byť :-)



Čokoládové cookies
1 šálka = 250 ml

1 šálka masla
1 šálka hnedého cukru
2 vajcia
2 1/4 šálky hladkej múky
1/2 šálky kakaa
1 čl sódy bicarbony
šálka čokoládových lupienkov
na vrch môžeme poukladať aj lupienky z bielej čokolády

Maslo a cukor vyšľaháme, postupne zašľahávame vajcia. Pridáme sypké suroviny a premiešame. Do zmesy zamiešame čokolupienky . Na plech vymastený papierom tvarujeme placičky a dáme piecť asi na 8-10 minút do vyhriatej rúry. Po upečení necháme vychladnúť a papáme.


Takto vyzerali pôvodne:



V Starbucku sme si kúpili skvelé capucinko a všetko spolu spapali. Uplne že najviac sa mi páčilo, že na pohár napísali aj moje meno :-)


utorok 8. októbra 2013

Hruškové muffinky

Keď máte doma veľa ovocia,tak máte chuť stále niečo piecť...alebo nie? To len ja som taká šiši? Ale myslím , že nás je viac. Pridávam receptík an výborné muffinky, di ktorých môžete použiť akékoľvek ovocie. U nás to boli hrušky.







Budeme potrebovať :

- 190 g masla
- 100 -150 ml mlieka
- 2 vajíčka 
- 1 vanilkový cukor
- 50 g vanilkového cukru
- 250 g hladkej múky
- 2 čl prášku do pečiva
-  škorica , zázvor
- 2až 3 hrušky

Maslo, vajcia, cukor a vanilkový cukor vymiešajte do peny. Pridajte mlieko,múku, prášok do pečiva, škoricu, a mletý zázvor. Premiešajte. Pokiaľ sa Vám to zdá husté , prilejte trocha mlieka. Nakoniec  vmiešajte pokrájané hrušky. Pripravené cesto dajte do muffinkových košíčkov v muffinkovom plechu.Môžete posypať aj mandľovými lupienkami. Ja som nedávala, ale po upečení som hned posypala karamelovým cukrom ( mám ho v mlynčeku).Pečiete na cca 180 dozlatava. Sú jemné nadýchané, chutné. Proste fajn.



sobota 5. októbra 2013

Tekvicové Whoopie pies

Jeseň je čas tekvíc a tekvičiek a všetkého, čo sa ich týka. Ja som sa neskutočne tešila na túto sezónu. Milujem ju vo všetkých podobách. Tento rok som z maslovej tekvice zavárala tekvicové pyré, ktoré je naozaj skvelé, teda nechutnať, lebo nebudete mať čo zavariť. A teraz pomaly skúšam tekvicové dobrotky. Veľmi sa mi páčili koláčiky Whoopie pies a táto ich tekvicová verzia mi učarovala. No skúsila som najskôr len polovičnú dávku, čo sa ukázalo , ako chyba...treba upiecť celú :-) Je to recept z americkej stránky, čo samozrejme znamenalo kvantum cukru, na čo nie sme naučení, takže som to o dosť znížila. Vyšli mi chutné a nadýchané koláčiky, ktoré som spájala vanilkovo- mascarpone krémom.

  Budeme potrebovať :
 1 šálka = 250 ml

- 3 hrnčeky hladkej múky 
- 1 čl prášku do pečiva
- 1 čl jedlej sódy
- 1 čl škorice
- 1 čl zázvoru
- 1 šálka- aj menej hnedého cukru
- 1 šálka roztopeného masla
- 3 šálky tekvicového pyré
- 2 vajcia

Predohrejeme si trúbu asi na 180 °C. V miske ručným mixérom vymiešajte maslo s cukrom, pridajte pyré, a miešajte , kým sa spojí. Nakoniec po jednom zašľahajte vajcia. Do tejto zmesi dajte ostatné sypké suroviny a dobre premiešajte.Takou strednou lyžicou naberte cesto a na plech vystlaný papierom ukladajte kôpky asi jeden palec od seba. Skúste , aby boli približne rovnakej veľkosti.  Pečte asi 10-12 minút. Špáratkom skúste či sú upečené. Ak ano vytiahnite a nechajte vychladnúť.
Urobte si krém. Ja som mala vanilkový. Uvarený a vychladnutý vanilkový puding som v robore šľahala do hladka, postupne som pridávala mäkké maslo, keď bol krém nadýchaný ešte som pridala mascarpone. Na jeden koláčik som naniesla krém, a prikryla druhým. Môžete ešte pre efekt posypať práškovým cukrom.
Myslím , že tento koláčik má šancu sa dostať do topky našich koláčov.




utorok 1. októbra 2013

Mandľovo-jablkový koláčik

Na jeseni je najkrajšie to, že všetko je nádherne farebné, voňavé....a zbiera sa úroda ... My teda záhradu nemáme, ale moji rodičia a svokrovci áno, a sype sa nám odtiaľ strašne veľa ovocia a zeleniny. Takže som zavárala tekvicové pyré, hroznový džem, a pečiem jesenné dobrotky. A medzi ne patrí i tento koláčik. Našla som ho na nejakej anglickej stránke, ale prispôsobila som ho nám, a nevadilo to. Bol skvelý. Akurát ho treba vyberať až po vychladnutí, alebo piecť aj v papierovom košíčku. Inak mu nemám čo vytknúť. V pôvodnom recepte boli použité vlašské orechy, ale keďže mám na orechy alergiu, tak som použila mandle

Mandľovo - jablkový koláčik

budeme potrebovať 1 šálka = cca250 ml

- 4 PL masla
- 1/2 čl škorice
- 1/4 šálky špaldovej múky
- 3/4 šálky pomletých mandlí
- 1/4 šálky trstinový cukor
- štipka soli

na náplň:
 2 menšie jablká pokrájané na kocky
škorica
2 PL trstinového cukru
citrónová šťava

najskôr si v miske zmiešame suroviny na náplň a necháme postáť. Potom z vyššie uvedených vypracujeme cesto a dáme na chvíľu do chladu. Pripravíme si muffinový plech .  Vytvarujeme si malú placku, ktorú vložíme do plechu. Môžeme tam dať aj papierový košíček, lepšie sa bude vyberať. Treba si nechať cesto aj na posýpku.Z tejto dávky vyjde 6 kúskov.
Potom naplníme jablkami a posypeme posýpkou , pečieme pri 180°C asi 18-20 minút, do chrumkava.
Keď si koláčik upečiete večer, ráno máte skvelé raňajky :-)



Printfriendly