nedeľa, 28. apríla 2013

Mrkvový koláč - carrot cake po II.

V našej domácnosti majú mrkvové koláčiky zelenú.Obvykle sa stratia rýchlosťou blesku. Vyskúšali sme už mnoho receptov (napríklad TENTO), a dnes Vám ponúkam ďalší.Môžete si ho dať do tortovej formy, či muffinkovej. Ja som dnes použila minibábovky.

 Budeme potrebovať:
- 300 g jemne strúhanej mrkvy
- 5 vajec
- 5 PL hnedého cukru
- 175 g hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 4 PL kokosu
- 1ČL prášku do pečiva
- 1 /2 ČL sódy bicarbony
- 100ml oleja
- 100 g mletých vlašských orechov
- 1/2 ČL škorice
- kľudne dajte aj troška zázvoru

Ako na to?

- v jednej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny , z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Múku zmiešame s vanilkovým cukrom,kokosom, škoricou, s PDP a sódou bicarbónou.Zmes zmiešame s vyšľahanými žĺtkami. Pridáme olej, mrkvu,orechy a jemne vmiešame sneh. Dáme do formy a pečieme na 170°C .cca 30-35 minút.

Ozdobiť môžete krémom z jemného syra (Lučina, Mascarpone,Philadelfia) masla a práškového cukru, alebo cukrovou polevou ,či len tak posypať cukrom, ako sme to urobili dnes aj mi.
Želáme dobrú chuť.










streda, 24. apríla 2013

Tatrák z cvikle (červenej repy)

Pridávam jeden receptík z cvikle, je to jednoduchý tataráčik, chutný , vhodný ako predjedlo, či ako diétna večera.


 Tatarák z cvikle

3-4 uvarené cvikle
1/2 červenej cibule, nakrájaťna drobučko
2 lpolievkové lyžice žeruchy
1 1/2 lyžice olivového oleja
1 lyžička dijonskej horčice
1 lyžica medu
šťava z polovice limetky
soľ

Uvarenú cviklu nechajte vychladnúť a nastrúhajte. V miske zmiešajte s cibuľou,žeruchou, olivovým olejom, medom, horčicou, limetkovou šťavou a soľou.
Nechajte aspoň 1 hodinu pred servírovaním odpočinúť v chladničke, aby sa všetky chute spojily.

sobota, 20. apríla 2013

Gnocchy s omáčkou z medvedieho cesnaku

V poslednom čase začali všetci vravieť o medveďom cesnaku.Varia, zapekajú, vyrábajú tinktúry... Samozrejme , že o jeho liečivých účinkoch som vedela, ale nejak zvlášť som ho nezháňala. Ale teraz, keď som sa rozhodla , že niečo z neho uvarím, nevedela som ho zohnať.Hľadali sme pod Zoborom, ne Zobori, u babky na dedine....stále nič...a tu nastal zlom...musím ho zohnať... A keďže v hájikoch sme nič nenašli, v piatok ráno som sa vybrala na tržnicu a tam voilá ujo ma l krásne viazaničky po 0,50 € . A tak som zakúpila a slávnostne priniesla domov. Po malom uvažovaní sme dnes mali k obedu gnocchy s omáčkou z medvedieho cesnaku. Chuť bola mierne pikantná , ale veľmi príjemná. Myslím , že pokiaľ sa bude dať ešte určite niečo z neho uvarím.
ešte niečo z internetu o medveďom cesnaku:
Rastie iba na jar a vychutnávať si ho môžete len necelé dva mesiace. Je prvou jarnou rastlinou, ktorú môžeme konzumovať. Reč je o medveďom cesnaku. Unikátna rastlina, ktorá kvitne vtedy, keď všetky ostatné ešte driemu v zemi. Okrem prvej jarnej energie ponúka aj svoje vynikajúce liečivé schopnosti.

Medvedí cesnak lieči:

  • vysoký krvný tlak
  • vysokú hladinu cholesterolu v krvi
  • aterosklerózu
  • hnisavé, baktériami a plesňami napadnuté rany
  • celkovo posilňuje organizmus a imunitný systém
  • má detoxikačné účinky
  • zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje prietok krvi
  • kašeľ
  • poruchy tráviaceho  a vylučovacieho ústrojenstva
  • bolesti hlavy
  • má protiplesňový, protiparazitálny a protibakteriálny účinok






Gnocchy s omáčkou z medvedieho cesnaku :

- gnocchy si pripravíme podľa receptu, alebo zakúpime polotovar.
Budeme potrebovať:

3 zemiaky, 100 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1 žĺtok, 1 vajíčko, soľ
-Zemiaky uvaríme v šupke, vychladnuté postrúhame a dáme na dosku s múkou, práškom do pečiva, pridáme žĺtok, vajíčko a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré sa  nelepí. Rozdelíme ho na  tri časti a z každej urobíme tenší valček. Z neho potom odkrajujeme malé kúsky, z ktorých robíme  guličky. Pomocou vidličky guličku roztlačíme a potom druhou vidličkou alebo prstom dáme z vidličky dolu, čím sa cesto sformuje do typického tvaru gnocchi.Varíme vo vriacej osolenej vode. Po uvarení ich ocedíme na site a dáme do misy s maslom.
Omáčka:
 - do hrnčeka dáme zohrievať smotanu na varenie, trocha syra. Nakrájame si medvedí cesnak, dáme do hrnčeka a ponorným mixérom rozmixujeme,  pridáme soľ, ochutíme a necháme povariť.Ak chcete, ešte môžete zahustiť. Omáčkou polejeme  gnocchy, posypeme pokrájaným cesnakom a podávame.Omáčka je mierne pikantná, preto je možné , že deti ju nebudú chcieť.







piatok, 12. apríla 2013

Polentové hranolky

Používate v kuchyni polentu? Pridám malé resumé o polente, už som o nej písala. Tak teda:
Co vlastne polenta je ?
Polenta je kukuričná kaša v talianskom podaní. Je jednou zo základných, tradičných jedál v Taliansku. Kedysi bývala jedlom chudobných, dnes ju nájdete na jedálnom lístku každej talianskej reštaurácie.
Podáva sa samostatne - najčastejšie s pikantným syrom gorgonzola a kvalitným vínom, alebo  ako príloha k mäsu  či k šalátu . Táto kukuričná kaša je tiež obľúbeným pokrmom Chorvátska, Rumunska, Čiernej Hory a Srbska, kde ju poznajú pod inými názvami ako palenta, pura, kaca...
 
Pri surfovaní na nete som našla tento internetový magazín Mowiekay Magazine Issue 2 
a tu som objavila polentové hranolky s rozmarínom. Ja som rozmarín nepoužila, ale dala som takú zmes ružového korenia. Tieto hranolky musia byť skvelé ako príloha k mäsu, ale mi sme ich mali len tak...samé. Hodil by sa nim aj nejaký mňam dip.

  Budeme potrebovať :

- instantnú polentu
- olivový olej
- morská soľ
- koreniny

- polentu si pripravíme podľa návodu, dáme do plytkej nádoby vychladnúť.

pokrájame na klátiky- hranolky , posypeme koreninami(poprípade aj tým rozmarínom) a opekáme na oleji


Dáme na tanierik a spapáme. Kto má rád polentu si naozaj pochutí :-), a kto ju ešte nejedol...tak tomu zachutí :-)


nedeľa, 7. apríla 2013

Jarné rolky

Mám rada ázijskú kuchyňu, spojenia tých chutí sú podľa mňa absolútne skvelé. Klasické čínske mäsá robievam, absolvovala som aj kurz sushi, ale nikdy som ešte nerobila jarné rolky...nechápem prečo? Chutia mi, ich príprava je jednoduchá a vcelku rýchla...napriek tomu som sa do nich nepustila. Nedávno som si zakúpila ryžový papier a tak nastal čas, aby som sa do nich pustila. Musím sa pochváliť...podarili sa mi a boli naozaj chutné. Pred prípravou som si prečítala niekoľko receptov,tak neviem presne povedať, ktorý bol priamou inšpiráciou....






Jarné rolky:

náplň:

- nastrúhaná mrkva
- nastrúhaná kapusta
- mleté mäso ( ja som dala cca 250 g)
- cibuľka
- ryžové rezance
- koreniny - soľ, koriander, sojová omáčka - čo komu chutí



na oleji osmažíme cibuľku, pridáme mäso a opečieme do bleda, pridáme mrkvu a kapustu, ktorú sme nastrúhali na jemné pásiky.Medzitým si do teplej vody namočíme rezance na cca 5 minút a potom preložíme do vriacej vody asi na 4 minuty. Zlejeme a pridáme do mäsovej zmesy.



Do hlbšieho taniera si nalejeme teplú vodu - tanier by mal byť väčší ako ryžový papier.Papier namočíme a preložíme na druhý tanier, položíme jednu polievkovú lyžicu mäsovej zmesy a zrolujeme.







Položíme na tácku a necháme trocha obschnúť.Rolky vyprážame na oleji do chrumkava. Podávame s omáčkou. Ja som robila wasabi omáčku zmiešanú so sojovkou. Aleže uplne skvelé.


A ešte kto má rád nakladaný zázvor , tak treba ako pikantnú prílohu.


Printfriendly