nedeľa 20. januára 2013

Teplý cviklový šalát

Teraz letí cvikla, som rada , že som objavila cviklu, milujem jej chuť ...či už zaváranú,alebo pečenú alebo dusenú...Tento teplý šalát je absolútne vhodný ako príloha k mäsu či len tak k toastu. Ja som ju dnes robila k pečeným kačacím stehnám. Inšpirovala som sa novým Apetitom .



- PL olivového oleja
- 3 cvikle očistené a nakrájané na pásiky 
( cviklu treba čistiť a krájať v rukaviciach, lebo budete mať pekné červené rúčky)
- šťava z jedného citróna
- 1PL medu
- soľ
- balzamikový ocot

V panvici rozohrejeme olej a opekajte na ňom cviklu. Pridajte citronovú šťavu a  med a ešte duste, ochuťte soľou, octom a nechajte trocha zmäknúť, ale nie moc, nech je cvikla  jemne chrumkavá .





Donutky bez kysnutia

Fašiangy , alebo masopust je obdobie od Troch kráľov po Škaredú stredu., vtedy sa hoduje, tancuje a plesá. a varia sa skvelé jedlá.A potom až do Veľkej noci nasleduje 40 dňový pôst. Najznámejšie fašiangové sladkosti sú šišky a fánky (vyskúšajte tie moje ) , ale v najnovšom APETITE som našla že donuty bez kysnutia.Tak som sa do nich pustila. Celkovo som s nimi spokojná- veľmi chutia našej Radke,  Kubko mal nejaké výhrady a ako to v APETITe býva, teba pár úprav. Treba určite viac múky, lebo cesto sa dosť lepí. Pokiaľ budete polievať cukrovou polevou, stačí uvedené množstvo cukru, pokiaľ nie asi treba viac. Inak sa rýcho usmažia ale na môj vkus su také moc ...ja neviem ....hutné? Ale Radke chutili, takže .... Celkovo mám najradšej svokrine šišky, ale ja sa bojím kysnutých vecí....moc sa mi nedarili.

Budeme potrebovať :

 - 150 g krupicového cukru
- 1 PL kyslej smotany
- 2 vajcia
- 250 ml kefíru
- 1/2 č.l. sódy bicarbony
- 1/2   č.l. škorice
- 400 g hladkej múky + na podsypanie

Na polevu :

Krupicový cukor zmiešame so smotanou,pridáme rozšľahané vajcia a kefír.Sódu, soľ, a škoricu preosejeme spolu so 150 g múky a zmiešame s kefírovou zmesou. Potom prisypte zvyšnú múku a spracujte na pevné cesto tak, aby sa s ním dalo pracovať. 





Na pomúčenej doske vyváľajte placku a vykrojte donutky. Rozohrejte na 180°C olej
a donutky v ňom smažte cca minutku-dve z oboch strán.





Osušte na papierovom obrúsku.A pocukrujte, alebo polejte cukrovou polevou.









streda 2. januára 2013

Pečeňová paštéta so želé z červeného vína

Na túto paštétu som pokukovala odkedy som mala doma vianočný Apetit, pre nedostatok času som sa k nej nedostala. Potom som si pod stromčekom našla kuchárku od Dity P. a tam bola tiež paštéta( robila ju už Anetka )...to bolo jasné znamenie, musela som ju urobiť :-), a oslava Silvestra sa mi javila ako dobrá príležitosť. Paštétka je výborná, a keď budem v budúcnosti robiť slávnostný obed bude to úžasné predjedlo.A v kombinácii s cibuľovou marmeládou je to naozaj veľmi dobré.



Zdroj : Apetit december 2012

Hydinová paštéta so želé z červeného vína

- 200g hydinových pečienok
2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 g roztopeného masla
- 1/2 lyžičky nasekaného rozmarínu
- 1 lyžička lístkov čerstvého tymiánu
- soľ, korenie

Želé:

- 200 ml červeného vína
- 2,5  plátkov želatíny

Pečienku spolu s vajcami,cesnakom, roztopeným maslom a bylinkami dajte do misy.Osoľte a okoreňte.Premiešajte a ponorným mixerom rozmixujte. Potom pretrite cez jemné sitko do formy, ktorú ste pred tým vystlali potravinárskou fóliou.
Trúbu predohrejte na 85°C.Formu postavte do hlbšieho pekáča, do polovice výšky formy nalejte vriau vodu a pečte vo vodnom kúpeli asi hodinku.Po upečení, nechajte paštétu vychladnúť a potom v chladničke vychladiť.
Víno zvarte v katróliku na plovicu, potom odstavte a nechajte v ňom rozpustiť nabotnanú želatínu. Nechajte mierne vychladnúť a potom polejte vychladnutú paštétu. Keď želatína stuhne, môžete krájať.
Podávajte s cibuľovou marmeládou, alebo aj s creme freche s cesnakom. Všetko dobrá kombinácia :-)





utorok 1. januára 2013

Cibuľová marmeláda

Mám ju.... Pýtate sa čo? No predsa knihu od Dity...a v nej su fakt fajn receptíky.K Silvestru som si pripravila Cibuľovú marmeládu...ked ju ochutnáte , budete ju chcieť zjesť celú.Je to výborná kombinácia červenej cibule, hnedého cukru, vína.... mali sme ju  ako dip k paštéte s vínovým želé.Recept dodám. Paštétu som robila z Apetitu, trocha upravila a bola skvelá.
Marmeládu som robila len z pol kila cibule, ale určite si ešte dorobím.




Cibuľová marmeláda 

- 2 kg cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 140 g masla
- 4 PL olivového oleja
- 140 g hnedého cukru
- 1PL tymiánových lístkov
- soľ, korenie
- 750 ml červeného vína
- 350 ml vínneho octa
- 200 ml portského

Cibuľu olúpeme nakrajame.Cesnak očistíme a pokrájame na plátky. Na panvici s hrubým dnom rozohrejeme olej a maslo.vsypeme cibulu cesnak, cukor a tymián.Dobre premiešame , posolíme a okoreníme. Znova premiešame , stiahneme plameň a za občasného miešania varíme cca 35- 40 minut.Keď sa vyparí tekutina , prilejeme víno, ocot a varíme cca20-25 minút.Keď sa tekutina odparí na 2/3 pôvodného objemu odstavíme a necháme vychladnúť.Naplníme vyvarené poháre otočíme hore dnom.V chladničke vraj vydrží cca 3 mesiace...ale o tom silne pochybujem :-)



Printfriendly