nedeľa, 30. septembra 2012

Tekvicovo-jablková štrúdľa

Začala jeseň , moje najobľúbenejšie ročné obdobie všetko je krááásne farebné, oberá sa úroda ..no proste super. Máme tekvice a tak ich pomaly spracuvame. Slaný koláč, príloha, dnes štrudla, a cez týžden polievka a ravioli.Tak dnes teda dáme štrudľu.Aj ked som použila lístkové cesto koláču to na chuti a výzore neubralo.

Budeme potrebovať:
- listkové cesto
- malú tekvicu hokaido
- dve jablká
- hnedý cukor
- škoricu
- orechy mleté

nastruhame očistenú tekvicu a jablká, podusíme mierne s hnedým cukrom prichutíme škoricou zabalíme a dáme piecť. Tá chuť je naozaj naozaj výborná. A aj našemu vyberavému Kubkovi chutilo mňam.

A ešte by som Vám chcela dať odkaz na jeden nádherný jesenný pozitívny film:



nedeľa, 23. septembra 2012

Tekvicová príloha k mäsku....alebo len tak

Na jeseni je najkrajšie to, že vždy od mužovej babky donesieme kopu sezónnej zeleniny a ovocia. Včera sme boli oberať hrozno a ako vždy sme si nabalili čo záhrada dala. A že teda dala ...
cukety, tekvice, mrkvu, hrozno , hrušky....takže dnes u nás vonia tekvicová príloha k mäsu a v trúbe sa pečie hruškový koláč.
V našich končínách sme naučení na klasické prílohy  ako ryža, zemiaky, zemiakový šalát...ale vyskúšakte niečo nové. Výborná je dusená tekvica ,na ktorú Vám prinášam receptík.


Budeme potrebovať:
1 maslovú tekvicu
cibuľu
sušené paradajky
tymian
olivový olej
balzamikový ocot

-pokrájanú cibuľku speníme na oleji, pridáme na kocky pokrájanú tekvicu, podusíme a pridáme paradajky a tymian, dusíme domäka.prilejeme lyžicu balzamika a ešte chvíľu podusíme. 
Príloha je fantastická, jemne sladká a prudko návyková.MŇAM


nedeľa, 2. septembra 2012

Slivkový tarte tatin so slivkovo-karamelovou omáčkou

Je tu slivková sezóna, stromy sú obsypané skvelými sladkými slivkami a pokiaľ ste sa čerstvých sliviek už objedli, vyskúšajte slivkové koláče.Tento môj koláčik originál dostal meno po dvoch slobodných sestrách, ktoré začiatkom minulého storočia viedli hotel po svojom zosnulom otcovi v Lamotte-Beuvron v údolí rieky Loire.Dodnes je v tomto malom mestečku prvý týždeň v septembri venovaný oslavám sestier Tatin. Pôvodne bol koláč robený s jablkami, dnes sa ako cesto používa lístkové.Ja som do tohoto použila trené cesto , inšpiráciu som brala od Silvii Rusnákovej , len som si  upravila pomer ingrediencií - použila som viac orechov a menej múky a tatin som preliala po preklopení fantastickou karamelovo-slivkovou omáčkou.Celý vtip tohto koláčika spočíva v tom, že po upečení a preklopení musí byť povrch celistvý.A ovocie môžete použiť hociaké...jablká, hrušky, broskyne....




Nech sa páči: Slivkový tarte tatin


Budeme potrebovať:

na omáčku a slivkový základ:
- 700 g sliviek
- 4-5 PL masla
- 150 g hnedého cukru

na cesto:

- 130 g masla
- 120 g cukru
- 2 vajcia
- 100 ml mlieka
- 160g polohrubej múky
- 1 a pol ČL prášku do pečiva
- 80g mletých lieskovcov,alebo vlašských orechov


 Na panvicu dáme roztápať hnedý cukor s  maslom,keď sa maslo roztopí a obalí cukor pridáme rozpolené slivky a varíme-marinujeme ich v tom. Keď je cukor úplne roztopený, slivky  nahusto poukladáme do koláčovej formy aj s trochou omáčky.Necháme si cca dve , tri slivky vo zvyšnej omáčke.
Medzitým si vyšľaháme maslo s cukrom,po jednom  vajcia a miešame, kým nevznikne rovnomerná hmota.Pridáme mlieko, múku, PDP, mleté oriešky a zasa dobre premiešame.
Cesto rovnomerne dáme na slivky v karamele.Povrch vyhladíme. Vložte do predhriatej rury na 180°C a pečte 35 minút.
Slivky čo sme si odložili pokrájame na drobno, dáme säť do omáčky a prehrejeme.
  Necháme chvíľku  vychladnúť a opatrne preklopíme na podnos.Nakrájame, dáme na tanier a prelejeme slivkovou omáčkou.
Malý tip: Do slivkovo - karamelovej omáčky dáme kvapku slivovice :-)


Printfriendly