sobota, 4. augusta 2012

Broskyňový koláč s mandľovou posýpkou

Včera mi švagriná poslala za tašku broskýň, a bolo ich treba spotrebovať..tak čo s nimi? Na raňajky som robila broskyňovo-melónový šejk (fotku nemám , lebo sme ho stihli vypiť skôr, ako som sa spamätala).No a po chvíľke premýšľania...som si spomenula na tento koláč. Je výborný, jemný... a máte pocit , akoby ste jedli kysnutý koláčik :-) ..a nie je kysnutý.

Budeme potrebovať:

na cesto:

-350 g celozrnnej múky
- 1lyžička prášku do pečiva
- 75 g cukru
- 150 g chladeného masla
- 1 vajce 
- 50 ml mlieka

 Na plnku:

- broskyňe, cukor, PL solamylu, voda

Na posýpku:

- maslo
- mleté mandle
- múka
- cukor


-múku s práškom preosejeme do misky , pridáme cukor, maslo vajce a mlieko.Spracujeme na cesto,ktoré dáme chladiť do chladničky.
Medzitým si očistíme broskyne, pokrájame na mesiačiky , posypeme hnedým cukrom , premiešame a necháme pustiť šťavu. V hrnčeku zvaríme solamyl s vodou a prilejeme k broskyniam. Premiešame. e to také zahustene trocha  a vypadá to, akoby tam bola želatina.
Cesto vyvaľkáme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Na cesto poukladáme broskyne
 Posypeme posýpkou, ktorú sme si spravili z masla , múky, cukru a mletých mandlí. 




A dáme upiecť na 175°C na cca 40-45 minút.Koláčik necháme vychladnúť a nakrájame.

Dobrú chuť!


Printfriendly