nedeľa, 29. júla 2012

Orieškovo - čokoládový koláč s hruškami

Vo štvrtok sme si boli u kamarátky naoberať hrušky a tak som aj s nimi niečo kuchtila.Klasicky budem robiť džem, určite spravím slaný koláč s hruškami a nivou, a za sebou maju už premiéru dva sladučké koláče .Tu Vám ponúkam recept na prvý z nich.Recept som mala vystrihnutý z nejakého časopisu, tak neviem presne zdroj :-)
Budeme potrebovať:
na cesto:
- 200 g hladkej múky
- 100 g masla
- 60 g práškového cukru

-vypracujeme cesto a dáme chladiť do chladničky. Potom vystelieme cestom koláčovú formu o priemere 26 cm.

Plnka :
- 5 hrušiek
- 3 vajcia
- 100 g kryštáľového cukru
- 100 g mletých lieskovcov
- 50 g horkej čokolády
- 50 ml horúcej kávy( nesca,alebo espresso)
- 2 PL hladkej múky
- 1 čl prášku do pečiva

hrušky pčistíme a dáme marinovať do horúcej cukrovej vody. V káve necháme rozpustiť čokoládu.Vajcia vymiešame s cukrom, zapracujeme čokoládu s kávou .V druhej miske premiešame muku s orieškami a PDP  a zapracujeme do vaječnej zmesi. Na cesto poukladáme hrušky, zalejeme zmesou a dáme piecť na 180°C cca 40 minút.Necháme vychladnúť a ..Bon apetite :-)






utorok, 17. júla 2012

Baklažánovo - cibuľkový Quiche

Mám rada tieto teplé mesiace len z jedného dôvodu...a tým je riadny prísun čerstvej zeleniny. Dnes som si od svokry priniesla krásne voňavé paradajky, sladulinkú kukuricu a cuketu.Mamina mi nabalila uhorky a bylinky....no je mi skvele. Zakúpila som krásny baklažán  a varím nám letné jedlá. Našťastie , môj chlap patrí k tým vzácnym, čo nemusia mať mäso a tak papáme spolu...hlivové rattaouile, šaláty a dnes som robila skvelý slaný koláč, alebo ak chcete Quiche. Ako tak pozerám, voľajako často sa v našej domácnosti konzumuje...ale quiche  je veľmi variabilný dá sa urobiť s čímkoľvek.No a dnes sme zúžitkovali polovicu baklažánu, čo sme nespotrebovali včera.
 Čo potrebujeme:

- lístkové cesto
- baklažán
- olivový olej
- mladá cibuľka
- paradajky
- biely jogurt
-2 vajcia
- bylinky a koreniny

-Na panvici orestujeme pokrájaný baklažán.Kým sa baklažán restuje zapekaciu misu  vystelieme lístkovým cestom.V miske vymiešame jogurt s vajíčkami , ochutíme a vlejeme do misky.Posypeme cibuľkou pokrájanou na kolieska, pridáme baklažán a paradajky tiež pokrájané na kolieska na kolieska. Dáme piecť na 180°C cca 15 minúť.Ja som nechala cíbiky a tými som posypala koláč, a samozrejme milovaný parmezán nesmel chýbať. K tomu jemné ružové vínko a skvelá večera je na svete.

 No a na pošteklenie chuťových pohárikov....sladulinká mladá kukurica



piatok, 13. júla 2012

Marhuľový koláč s makom

Dva dni-teda noci som varila marhuľový lekvár.Dostala som debničku posledných marhúľ  a tak som ju spracovala na lekvárik. Tri verzie ako vždy - s levanduľou,zázvorom a klasický.Ten levanduľový...je vážne skvelý. Povyberala som pár krajších, že na koláč.Základný receptík mám od Maťky ale trošku som si ho pozmenila, základ však ostal. A kedže je od Maťky je tu záruka skvelosti .Ja som si tam pridala mak, použila hnedý cukor.Ale inak som sa viac menej držala receptu.Koláčik je nadýchaný, jemný a šťavnatý.


Budeme potrebovať:

250 g masla
250 g hnedého cukru (alebo kryštálového)
6 vajec
120 g kyslej smotany
3 PL nemletého maku
180 g hladkej múky
1 1/2 CL prášku do pečiva
čerstvé ovocie - v mojom prípade marhule


Ako na to?
Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny,potom postupne po jednom prišľaháme vajcia vajcia...primiešame kyslú smotanu,mak,múku a prášok do pečiva.Premiešame,a polovicu cesta nalejeme do  papierom na pečenie vystlanej koláčovej alebo tortovej formy,posypeme polovicou ovocia,nalejeme zvyšnú časť cesta,a poukladáme ovocie....pečieme pri 180 C,cca 45-50 minút.Necháme postáť asi 15 minút vo former-rýchlo si odkrojíme prvý kus a zjeme,lebo nám inak neostane.




nedeľa, 8. júla 2012

Levanduľové bábovičky s bielou čokoládou

Ako tak pozerám , už strašne dlho som nič nenapísala.Ale mám ospravedlnenie. Celý jún a aj tento týždeň som prepiekla.Vážne , každú chvíľu som strávila v kuchyni, bohužiaľ som ale stále vyrábala torty a torty a torty a koláčiky na oslavy , ktoré ale na blog nedávam:-). A preto som zanedbala také malé varenie, moja rodina sa stravovala v škole ,škôlke a robote a doma som urobila len čo bolo najjednoduchšie. Dnes som odovzdala poslednú tortu a tak som si urobila radosť a upiekla som levanduľové bábovičky. Už dávnejšie som si kúpila na mini bábovky formu, ale ešte som ju nepoužila.Mala som krásne levanduľové kvety, a od vlaňajšej dovolenky som si šetrila levanduľový med. No a tak som prebehla blogy a u R.Ajky som našla tento chlebíček, vyzeral lákavo, no proste...na urobenie. Spravila som malinkú úpravu - vymenila cukor za levanduľový med a pustila sa do nich.
Budeme potrebovať :
150g bielej čokolády
1 PL sušeného levanduľového kvetu
3 PL levanduľového medu
(alebo 25 g cukru)
125g masla
2 celé vajíčka
125g preosiatej hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
3 PL mletých mandlí
Ako na to?
V miske nad parou roztopíme bielu čokoládu . V druhej miske vymiešame med (cukor) s maslom na hladký krém. Postupne zašľaháme vajíčka. Pridáme roztopenú čokoládu, múku s práškom do pečiva a  vmiešame mandle a levanduľové kvety. Dáme do formy a pečieme pri 180°C cca 15-18 minút. Sú veľmi jemné a nadýchané, už sa neviem dočkať kedy do nich zahryznem .
Originál recept nájdete  na prekrásnom blogu s poetickým názvom Poľné kvety.



Jo a mám krásnu novú cukorničku :-)

Printfriendly