streda, 30. mája 2012

Baklažánová nátierka

Napriek tomu, že naše deti domáce nátierky nemusia...teda okrem rybičkovej, z času na čas ma napadne a pokúsim sa niečo doma presadiť. Stále sa však utvrdzujem v tom, že deti sú konzervatívne a nové chute prijímajú veľmi ťažko a dokonca s odporom :-). Aj keď musím sa pochváliť, že nie každé dieťa dokáže sprášiť naparenú brokolicu na posedenie...a to náš Jakub bez problémov . So zeleninou je to u detí vo všeobecnosti ťažké, snažím sa ju maskovať, dostať do jedla tak aby to nevideli, ...do praženice cibuľu strúham, ale aj tak naša dcéra má orlí zrak a všetko odhalí.Zelenina je úhlavný nepriateľ a statočne s ním bojuje.Za najväčšieho považuje čerstvú paradajku :-). No aj tak sa nevzdávam a pokúšam sa o zeleninové nátierky. Môj posledný pokus bola baklažánová a samozrejme zjedla som si ju sama , teda nie uplne sama, lebo toho najlepšieho ochutnávača a kritika mám v podobe manžela.Jeho reakcia bola"Chutí to lepšie, ako vyzerá ". Takže asi tak. Napriek tomu sa s Vami o ňu podelím.Mala som baklažán, paradajky, cibuľu...trochu som googlila, trochu vymýšľala, a konečný výsledok bol podľa mňa celkom fajn.Určite si ju budem robiť častejšie. Veľmi mi chutila s opekaným chlebom.


použila som:

- jeden baklažán
- cibuľku
- paradajky
- 2-3 polievkové lyžice smotany
- bylinky
- soľ
- olivový olej
- trocha masla
- ponorný mixér

Na grilovacej panvici som do mäkka ugrilovala polovičky baklažánu
(kľudne sa môžu aj piecť- som čítala) a nechala vychladnúť.Potom som pokrájala na kocky.( ja som pokrájala aj so šupkou, pretože mne nevadí a mám ju celkom rada)
Na panvici som spenila nakrájanú cibuľku , paradajky na kocky a pridala baklažán.Chvíľu som podusila, pridala trocha soli, bylinky , smotanu a trošku masla.
Všetko som to ponorným mixérom premixovala. Vsypala čerstvú žeruchu a už len ručne premiešala.
A môžete servírovať.


 Otázka: A čo Vaše deti? Ako sú na tom so zeleninou?


utorok, 22. mája 2012

Polníčkový šalát

Mám rada šalát polníček, veľakrát si ho len tak vyjedám , samotný. Tentokrát som ho pripravila ako šalát na večeru. A hlavne som chcela vyskúšať bio vajcia od jednej pani.Naše 4 sliepky nestíhajú na moju spotrebu :-D.

Takže jednoduchý návod na príjemný šalát:
- polníček
- reďkovka
- vajcia na skoro tvrdo
- avokádo
-žerucha
-olivový olej
-slaninka ( tá nemusí byť)

Na dno misky položíme umytý šalát, poukladáme reďku pokrájanú na kolieska,vajcia na štvrtinky,avokádo, polejeme olivovým olejom, posypeme žeruchou a ak chcete dajte trocha  slaninky a želám dobrú chuť :-).



nedeľa, 13. mája 2012

Plnené cannellony

Už dlhšie mám v skrini krabicu s cannellony a nie a nie ich zúžitkovať. Dnes sa mi vôbec , ale vôbec nechcelo variť a tak som sa pustila do tohoto nenáročného jedla. Je v ňom všetko, čo máme radi - cestovina, mleté mäso, paradajková omáčka, cuketa a parmezán.


Budeme potrebovať:
- cannellony
- mleté mäsko
- strúhaná cuketa
- zmes byliniek
- vajíčko
- soľ
- lúpané paradajky ( alebo pretlak)
- bazalka
- čierne olivy 
- cesnak

- V miske zmiešate mäso, postrúhanú cuketu, vajce, bylinky, soľ, korenie, petržlenovú vňať, touto zmesou naplníte cestovinu a poukladáte na pekáčik. V druhej miske si vymiešate pretlak s bazalkou, cesnakom, a bylinkami podľa vlastnej chuti.Pridáte postrúhaný syr, pokrájané olivy a zmesou zalejete cannellony. Dáte zapiecť do trúby na cca 40 minút. Pri servírovaní ešte posypte strúhaným parmezánom, vážne dobrééé.



Hrášková polievka s cuketou a mätou

Jar vo mne evokuje chuť na všetko zelené a tak som sa dnes rozhodla urobiť pekne zelenú polievku.Mala som sladulinký hrášok, krásnu cuketu,jarnú cibuľku, nádhernú mätu a v mrazáku vývar . A čo z toho vzniklo?

 Budeme potrebovať :

- cukrový hrášok
- mladú cuketu
- jarnú cibuľku
- malý zemiak
- čerstvú mätu
- olivový olej
- trocha smotany
- vývar

- na oleji speníme mladú cibuľku, opečieme očistený a pokrájaný zemiak ,pridáme hrášok, mätu, vývar a domäkka podusíme.Ponorným mixérom zeleninku rozmixujeme na krém, zjemníme smotanou a podávame s opečeným chlebom.

Dobrú chuť!

sobota, 5. mája 2012

RED VELVET CUPCAKE

Aj Vás fascinovali na nete? Tie krásne červené nadýchané cupcakes, alebo torty nazývané RED VELVET? Strašne som ich chcela vykúšať, len som sa k nim nejako nevedela dokopať. Tento víkend mám dosť nabitý,štyri torty ... na nedeľu a v piatok som sa slušne vysypala na schodoch...čo pri mojej výške a váhe ani nie je sranda , takže koleno sa rozhodlo že začne puchnúť a bolieť, ale ja som sa dnes rozhodla, že ich predsa len urobím. Noha ma samozrejme zázračne neprestala bolieť :-). Pôvodný recept je na  joyofbaking.com, ale ja som sa rozhodla , že sa budem držať rady Lucky. Recept je výborný, nie je veľmi sladký,proste mňam.
Mne vyšlo 12 klasických cupcakes, a 23 mini :-)


Budeme potrebovať:
 250g hladkej múky
 štipka soli 
15g holandského kakaa120g zmäknutého masla 
140g jemného cukru 
 2 vajcia 
240 ml cmaru
 1 lyžica červeného gélového potravinárskeho farbiva
 1 lyžička octu 
1 lyžička jedlej sódy

Krém: 
250g krémového syra 
 50g práškového cukru zmäknuté maslo

Ako na to?
Do  misy preosejeme múku, kakao a soľ.Vo robote, alebo mixerom rozmixujeme maslo s cukrom do svetlej peny a poriadne zamiešame dve vajíčka.
V miske som zmiešame cmar s farbivom.Do maslovej zmesy pridáme  tretinu múčne zmesi, polovicu zafarbeného cmar, chvíľku  miešame, potom  ďalšiu tretinu múky a zvyšok cmaru, zase premiešame a pridáme zvyšok múky. Premiešame,a vzniknuté  cesto je hladké - ako zamat.Do pohára dáme ocot, pridáme sódu - bude peniť, rýchlo penu dáme do cesta a zapracujemeV muffinovej forme pečieme cca 20 minút. Pomocou špajdle zistíme, či sú hotové.
Krém:
V mise vyšľaháme syr s cukrom a maslom.
Zdobíme cukrárskym sáčkom.


 Dobrú chuť :-)

PS: Noha bolí ešte viac :-)
 

Printfriendly