streda, 18. apríla 2012

Mrkvové cupcakes - Carrot cake

Mrkvové cupcakes, alebo ak chcete aj carrot cake, si musí obľúbiť asi každý.Pokiaľ máte pochybnosti , či  dakomu bude chutiť...nepovedzte mu z čoho je - určite to ani nezbadá.Doteraz to bola obľúbená torta v Spojených štátoch, či v Spojenom kráľovstve, ale pomaly si nachádza miesto aj v našich sladkých jedálničkoch.Na nete, či v knihách nájdete nespočetne veľa receptov na túto dobrotu.Piekli ju aj u Anetky, či najnovšie u Lucky .alebo Martinky. Ja som sa pri týchto inšpirovala Apetitom, a musím povedať, že boli neuveriteľne dobré, jemné, nadýchané.Trochu som pomenila pomery cukru,pridala zázvor a odobrala škoricu a aj tak boli výborné.Recept je na jednu tortu, ale ja som ju robila ako cupcakes a vyšlo mi cca 26 ks.

Inšpirácia: www.apetitonline.cz

Cesto:
- 4 vajcia
- 1 a1/4 hrnčeka  oleja ( alebo maslo roztopené)
- 1 a 1/3 hrnčeka hnedého cukru  ( písané boli dva hrnčeka, ale to sa mi zdalo brutálne moc)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 zarovnané lyžičky sódy bicarbóny, a tak isto aj prášku do pečiva
- štipka soli
- čajová lyžička sušeného zázvoru ( bolo písané škorice, ale ten zázvor mi tam tak nejak zapasoval)
- 3 hrnčeky najemno nasrtrúhanej mrkvy
- 1 hrnček pomletých vlašských orechov ( dávajú aj mandle, či lieskovce)
 Poleva :
- jemný syr typu Philadephia, Lučina či Mascarpone
- práškový cukor
- zmäknuté maslo

PRÍPRAVA:
Vyšľaháme vajcia,cukor,vanilkový extrakt. Pridáme suché prísadyolej. Nakoniec primiešame mrkvu a orechy. Nalejeme do tortovej formy, v mojom prípade do muffinkového plechu a pečieme cca 35 minút pri teplote 175 stupňov.. Tortu necháme vychladnúť, pozdĺžne rozpolíme, natrieme 1/3 polevy, priklopíme, celú tortu potrieme zvyšnou polevou. Ja som s polevou cukrársky sáčkom ozdobila vrch koláčikov.
Samozrejme sa môžu ozdobiť marcipánovou mrkvičkou, či kvietkom a šup šup ku kávičke :-).



nedeľa, 15. apríla 2012

Grilovaný ananás v karamelkách( karamelová omáčka)

Kúpila som krásny ananás, usmieval sa na mňa asi tri dni na kuchynskej doske..a čakal čo s ním urobím. A ja , už keď som ho kupovala, vedela som , že ho budem grilovať. Otázka však bola, akého sparinga v podobe omáčky dostane.Zvažovala som medovú, alebo s javorovým sirupom, alebo karamelovú.A keďže mi ostalo trocha smotany a karamel u nás patrí medzi top, tak nakoniec zvíťazila klasika. Recept sa ani nedá písať, lebo nie je moc čo. Je to dobrý tip k začínajúcim grilovačkám, už sa neviem dočkať.


Fakt dobré, akurát nie na večer.

Takto sa nám to grilovalo na na skvelej panvici a omáčka bublala ... jaaj mňam


Omáčka :
- šálka hnedého cukru
- maslo
- smotana

sobota, 7. apríla 2012

Mäsovo-bylinková roláda obalená v schwarvaldskej šunke

Po pôste prichádza na rad hodovanie...a k hodovaniu patrí mäso. Niekto pečie jahňacinu, niekto hovädzie či kačicu. U nás je to mleté mäso...a  konkrétne roláda. V novom Dobrom jedle som našla skvelú roládu s bylinkami. Na obrázku vyzerala veľmi dobre a aj tak chutila. Odporúčam pripraviť ju. Príprava je jednoduchá , pečenie cca 50 minút.Záleží aj aké mäso použijete. Ak použijete kuracie mleté je to rýchlejšie. Ja som použila mix hovädzieho a bravčového. Recept som si trocha upravila. Netreba dávať 3lyžice cukru do omáčky...je potom veľmi sladká.



inšpirácia : Dobré jedlo apríl 2012

Budeme potrebovať :

- 1 kg mletého mäsa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 1/2 viazaničky petržlenovej vňate, tymian,žerucha
- 2 vajcia do mäsa a 4 vajcia uvariť
- 4 PL strúhanky
- 2PL horčice
- 1čl červenej papriky
- pór + kyslá smotana
-soľ,korenie

Na omáčku:
- 500ml paradajkového pretlaku
- kečup
- 3PL balzamikového octa
- 2PL hnedého cukru
-2PL dijonskej horčice

Cesnak, cibuľu si pokrájame a speníme na olivovom oleji, pridáme pokrájané bylinky,cca minútku dusíme a odstavíme.Do misy dáme mäso, 2 vajcia, strúhanku, horčicu, papriku, soľ, korenie , bylinkovú zmes a  premiešame. Dáma zachladiť do chladničky. Medzitým si pokrájame pór a zmiešame so smotanou. Pripravíme si vajíčka na hniličku.Na alobal si dáme prvú vrstvu mäsa, navrstvíme pórkovú zmes, poukladáme vajíčka, prikryjeme druhou vrstvou mäsa.Pomocou alobalu zavinieme do rolády a prenesieme na pekáčik.Na vrch poukladáme šunku(alebo aj slaninku) a dáme na 20 minút piecť pre,i teplote 170°C.

Pripravíme si omáčku tak, že zmiešame všetky suroviny. Po 20 minútach roládu vyberieme a podlejeme omáčkou, pečieme ešte asi 30 minút .
Po upečení ešte posypeme čerstvou žeruchou.




pondelok, 2. apríla 2012

Food positive "podruhé"



Keď sa Tomáš ohlásil, že čo by sme povedali na druhé stretko nenormálne ma to potešilo.Opäť sa stretnúť a porozprávať sa tak ozajstne s priateľmi vždy poteší...aj keď nie všetci mohli prísť.A opäť sme sa mali stretnú v škole varenia v Chefparade v Bratislave.Tak sme sa s Martinkou dohodli, že z Nitry pôjdeme opäť spolu. Keďže som nemala GPS, trochu som ju povozila po Bratislave, ale nakoniec sme školu varenia predsa len našli. Dokonca sme aj dobre zaparkovali :-) . Prišli sme posledné :-) . Zvítali sme sa so "starými " známymi, a pokukovali po nových tvárach...kam-teda ku ktorému blogu ich zaradiť. Tomáš to vyriešil a tak sme sa teda ešte popredstavovali...ako v škole :-)

Pravidlá boli tentokrát iné: z určených ingrediencií vytvoriť jedno hlavné jedlo a jeden dezert. Po vyžrebovaní skupín na stal šu ma ruch a radenie. A potom....sa to začalo :-) Pobehovanie, krájanie, čistenie, miešanie.....
Normálne som zabudla, že by som mala aj fotiť:-).Ale predsa pár fotiek sa mi podarilo urobiť.Pokial by ste chceli viac nájdete u Tomáša alebo aj u Lubky či Anetky.

Takže z tohoto sme mali variť...samozrejme, mali sme ešte dodatky ako múka, cukor, vajcia atď, ale toto bol základ.


A tak sme sa do toho varenia pustili



Dajako sme nestíhali fotiť :-)



Tu sme dopiekli naše rattaouille
Príprava na taniere



No tu sú aj ukážky jedál, a na konci dve tretiny našej skupinky, keďže Nataly musela odfrčať- teda Ja a Lucka.

No a čo dodať na záver? Bolo to uuplne super a som vďačná Tomášovi, že ho napadlo niečo takéto pre nás urobiť.


Printfriendly