piatok, 30. marca 2012

Veľkonočná Pavlova

Takže Veľká noc je za rohom, a tak som sa rozhodla urobiť niečo pre inšpiráciu...a hlavne vyskúšať, či som nezabudla Pavlovu :-) A...nezabudla:-)

Budeme potrebovať :
- 6 bielkov
- 230 g jemného kryštálového cukru
- 60 g práškového cukru
- 3 čajové lyžičky kukuričného škrobu
- 1,5 čajovej lyžičky bieleho vínneho octu

Postup:
- Vyšľaháme dotuha bielky,za stáleho miešania pridávame cukor kryštálový  a potom aj práškový a šľaháme dotuha.Nakoniec poprášime preosiatym kukuričným škrobom, pridáme ocot a krátko prešľaháme. Rúru vyhrejeme na 130 °C. Na plech vystlanom papierom na pečenie vytvoríme zo snehovej masy 6-8 kôpok.Sformujeme ich do hniezda ,dáme do vyhriatej trúby , stíšime na 100°C a pečieme asi 30 minút.

Na vrch som použila  Creme patissiere, zmiešaný s mascarpone recept nájdete u Martinky , je to tam pekne popísané, a tak ho robievam aj ja, Maťka použila aj smotanu, ale kto nechce už aj tak kalorickú bombu, kľudne nahraďte iba mliekom:-)
A dozdobila farebnými a čokoládovými mini vajíčkami.



pondelok, 26. marca 2012

Muffiny alebo cupcakes?

Ostali mi bielky z pečenia, a po poslednom macrons fiasku som nebola ešte psychicky pripravená na ďalší pokus.Tak čo s nimi? Priznám sa nechce sa mi moc do varenia a ani pečenia a už vôbec nie experimentovať, tak som sa rozhodla pre muffiny s bezé čiapočkou.

Čokoládovo - kokosové muffiny :

- 250 ml biely jogurt
- 1 vajce
- cukor podľa chuti
- 1 dcl roztopeného masla

všetko spolu zmiešať, nech sa pekne suroviny spoja

v druhej miske :
- 250 dkg hladkej múky
- 2-3 PL tmavého kakaa, alebo roztopenú čokoládu ( vtedy pozor na množstvo cukru)
- 2 zarovnané ČL praku do pečiva
- kokos

oba obsahy misiek premiešať. Do muffin plechu vložiť košíky a naplniť ich do 2/3 cestom, pečieme pri 180°C  cca 18 minut.
Pokiaľ nemáte plech, pečte v dvoch košíčkoch, aby si udržali tvar.

BEZÉ:

nad parou vyšľahajte bielka s cukrom dotuha,a cukrárskym vreckom urobte už na upečený koláčik čiapočku.Na chvíľku dajte ešte do trúby osmahnúť.

Čokoládový krém s mascarpone:

Vyšľahajte zmäknuté maslo s cukrom do peny, pridajte mascarpone a  roztopenú čokoládu.
pri topení v mikrovlnke opatrne: ja som vydymila celý vchod :-), keďže som popri pečení, ešte hladala prilbu na korčuľovanie :-D

nedeľa, 18. marca 2012

Môj prvý čokoládový cheesecake

Takže som s do toho pustila, inšpiráciou mi bola hlavne Lucia no a samozrejme Anetka  a Maťka .Povedala som si, že keď dám dohromady skúsenosti ich troch , nemôže sa to nepodariť. Cheesecake bol uuužsný skvelý , rozplývajúci sa n jazyku, najradšej by som ho zjedla sama.
Budeme potrebovať:
- cca 250 g podrvených maslových sušienok ( ja som mala maslové kolieska z LIDLA)
- 100 g roztopeného masla

základ spolu zmiešame  a dobre natlačíme do pripravenej papierom vystlanej tortovej formy ( priemer 26 cm) ,napríklad jyžicou a povytiahneme aj na boky formy. Dáme zapiecť asi na 5 minút na 180 °C.

Na plnku:
- 0,5 kg mascarpone, alebo syra Philadephia(ja som mala mascarpone)
- asi 80 - 90 jemného kryštáľového cukru
- 2 vajcia
- čokoládu asi 200 g roztopenú v šľahačkovej smotane
- a asi 6 PL šlahačkovej smotany
- podľa chuti vanilku

mascarpone stierkou zmiešame s cukrom, po jednom pridáme vajcia a stále premiešavame stierkou, prilejeme polevu, vanilku a smotanu. Zmes vylejeme na sušienkový základ.

Formu obalíme poctivo v alobale, pripravíme si hlbší plech do ktorého dáme vodu. Vložíme cheesecake a dáme do trúby na cca 160 °C piecť asi hodinku. Po hodinke boli boky pevné, ale stred sa jemne triasol.Tak to má byť.Koláč som nechala vychladnúť a  na noc som ho vložila do chladničky. Boky z formy som dala dolu až ráno.  Pozorne si treba prečítať rady aj od Lucky.A nemôže sa nepodariť. Nabudúce sa chystám na kokosový :-.)

 Dobrú chuť :-)

utorok, 13. marca 2012

Čokoládové crinkles

No prvý krát som tieto koláčiky videla na stránke joyofbaking.com konkrétne TU páčili sa mi, ale nejako som sa do nich nepustila, a potom ich mal Tomáš vo vianočnom vydaní Foodissima, a keď som si ho na nete listovala, povedala som si že je čas sa do nich pustiť.Dala som dokopy oba recepty a voilá tu je výsledok, sú nebezpečne dobré a vábivé, pre mňa sú synonymom vášne...ako vraví Anetka..pre mňa sú to sexy koláčiky :-)


 - 220 g čokolády...ja som použila 52 %
- 56 g masla
- 100 g jemného cukru
- 2 vajcia
- 200 g múky
- štipka soli
- 1 zarovnaná KL prášku do pečiva
- práškový cukor na obaľovanie

- čokoládu spolu s maslom rozpustíme, dáme nabok.V druhej miske vyšľaháme vajcia s cukrom do peny.Pridáme čokoládovú hmotu a preosiatu múku s práškom do pečiva.Premiešame a dáme na hodinku do chladničky.Trúbu predohrejeme na 170 °C , plechy si vyložíme papierom na pečenie a do misky si pripravíme práškový cukor.Z vychladnutého cesta tvarujeme malé guličky a obaľujeme ich v cukre.Pečieme cca10-12 minút, kým povrch nepopraská.Vyberieme a necháme vychladnúť. Ja som neodolala a mierne horúce som si dala...sú skvelééé :-)

nedeľa, 11. marca 2012

Banánový chlebík - banana bread

Ostali nám dva veľké banány, ktoré už boli riadne zrelé,bolo mi veľmi ľúto vyhodiť ich a tak so sa konečne pustila do banánového chlebíka. Videla som ho aj u Viktora, ale ja som opäť stavila na svoju obľúbenú knihu Múčniky od Christy Schmedes. A voila... tu je výsledok.

 Budeme potrebovať:
- 2 zrelé banány
- 150 g mäkkého masla
- 100 g hnedého cukru
- 3 vajcia
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- 250 g múky
- 1 ČL prášku do pečiva

- predohrejeme trúbu, formu si vystelieme papierom na pečenie, popučíme si vidličkou banány. Maslo s cukrom vymiešame do peny, a po jednom pridávame vajcia.Potom primiešame banány a zázvor. Poriadne premiešame. Nakoniec stierkou primiešame múku a PDP. Naplníme formu a pečieme cca 40 minút  pri teplote 170 °C.
Môžete poliať čokoládou, alebo len tak pocukrovať. Ja som podávala pokvapkané čokoládou a čerešňovou marmeládou :-) .

nedeľa, 4. marca 2012

Môj cícerový burger podľa Maťky

Toto nie je môj receptík, ale  musím povedať, že je to absolúúútne úžasná a chutná mňamka. Receptík mám od Martinky a vrelo odporúčam vyskúšať. Ja som si k nemu dala cesnakový jogurt,čerstvý špenát, a nedala som si žemľu, napriek tomu to bolo stráááááášne dobré.


Printfriendly