streda, 25. januára 2012

Milé ocenenie

 



Týmto by som sa chcela poďakovať za veľmi milé ocenenie od  Aďky, . Podľa pravidiel ho posielam ďalším piatim blogom, aj keď je ich viac, a myslím, že niektoré ich budú mať aj duplicitne. Týmto sa ospravedlňujem Aďke, že jej ho nepošlem, aj keby som rada, lebo práve jej recepty na MMB ma naštartovali k vareniu a pečeniu.

Rada by som ho preposlala týmto blogom: Zlatke, Zuzanke, Danielovi,Danke a ešte aj do Poľska :-)

http://www.kwestiasmaku.com/index.html
http://pupaart.blogspot.com/
http://foodependence.blogspot.com/
http://varicdaniel.blogspot.com/
http://www.receptyzindie2.com/


ale verte mi ešte by som vedela nájsť veeeeľa skvelých blogov, ktorým by sa to hodilo...Maťke(Dulce), Anetke,Kinge, Slavke,Tomášovi, Viktorovi, Marysity, Andurejke,Natali, .....ajajaaaaj , ale ich je.No ,ale ja viem, že oni ho už majú na svojich blogoch :-)

streda, 18. januára 2012

Krásne maľované veci

Ako som už veľakrát písala, mám šikovnú sestru, ktorá maľuje, šije, ale hlavne maľuje a pokúša sa tým živiť. A teraz namaľovala krááásne domčeky a výklady, ako dekorácie do bytov a domčekov.
Viac uvidíte na portály Sashe , TU , ale aj cez FB  TU. A ja Vám ponúkam malinkú ukážku:
 Dúfam že ste sa potešili pohľadom na pekné obrázky.

nedeľa, 15. januára 2012

Fánky

Blíži sa nám fašiang a tak som sa rozhodla, že vyskúšam fánky. U nás ich vždy robila svokra, ale nedalo mi a ked som v DOBROM JEDLE videla recept, dala som sa do nich. Sú skvelé chutné- nezdravé , a rýchlo sa zjedia:-)
inšpirácia Dobré jedlo február 2012
Budeme potrebovať:
- 500 g polohrubej múky
- 100 g masla
- 80g práškového cukru
- 3 žltky
- 5 lyžíc bieleho vína
- 6 až 8 PL kyslej smotany ( skoro celá)
- práškový a vanilkový cukor na obaľovanie

 Ako na to?

- múku preosejeme, pridáme ostatné ingrediencie a vymiesime do hladkého cesta..Vypracované cesto vyvaľkáme na tenko a radielkom vykrajujeme trojuholníky, ktoré vyprážame v horúcom oleji. Necháme okapať na kuchynskej papierovej utierke a obaľujeme v cukre..

streda, 11. januára 2012

Perníkové cantuccini

Časopis Nový čas nečítam, ale pred Vianocami ma oslovilo v potravinách Vianočné číslo Nového času pre ženy, okrem skvelých medových muffín(už som ich sem dávala) ma oslovili Perníkové cantuccini.Cez sviatky som sa k nim nedostala, ale stále mi vrtali v hlave, tak som ich robila v pondelok. Sú skvelé , v kuchyni je ešte dnes vôňa medovníkov a ku káve, či čajíku sú najlepšie na svete.

Budeme potrebovať : 
- 250 g hladkej múky
- 1č.lyžička prášku do pečiva
- 190 g kryštálového cukru
- 3č.l.perníkového korenia
- 1 PL  medu
- 1 vanilkový struk
- štipka soli
- 25 g zmäknutého masla
- 2 vajcia
- 150 g lieskových orieškov


Ako na ne ?

- v miske zmiešame múku, prášok do pečiva, perníkové korenie, cukor, med, dreň zo struku, soľ. Pridáme maslo, vajcia a všetko zmiešame.Nemiesime dlho,lebo vraj cesto veľmi zmäkne. Pridáme nasekané lieskovce a premiešame. Cesto dáme do chladu asi na 40 minút.Potom rozdelíme na dve časti .Z každej časti vyváľkáme asi 25 cm dlhú rolku,dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.Pečieme pri teplote 190°C  asi 25 minút.Vyberieme , necháme asi 5 minút chladnúť a potom pokrájame na 1,5 cm široké plátky.Poukladáme reznou stranou na plech  a pečieme pri teplote 180°C  asi 12-15 minút.Hotové a vychladené keksy rýchlo skryjeme pred rodinou , aby sa Vám ušlo :-)

nedeľa, 8. januára 2012

Losos v cuketovom hniezde s krustou z paradajkového pesta

Určite aj k Vám do práce chodia taký dealeri, čo nosia knihy. Väčšinou nič moc, ale raz priniesol knihu Rýchle recepty. Musím uznať, že je to fakt milá knižočka so zaujímavými receptami. Jeden z nich je tento. Akurát tú krustu z pesta som si tam pridala, lebo som ho mala doma. Je to rýchle a výborné jedlo.Vyskúšajte.
Budeme potrebovať :
- steaky z lososa
- citronova šťava
- soľ, korenie,
- olivový olej , maslo
- cuketa

- lososa umyjeme a osušíme , pokvapkáme citronom, osolíme, okoreníme. Na panvici rozpálime olej a maslo, lososa krátko opečieme a preložíme do pekáčika. Povrch ryby potrieme paradajkovým pestom a dáme zapiecť asi 8-10 minút.
Cuketu umyjeme a pokrájame na tenké pásiky ( ja som to robila škrabkou na zeleninu) osolíme  a opečieme na olivovom oleji. Nerozvariť, mala by byť tak príjemne chrumkavá. Rozdelíme na taniere a do stredu položíme lososa. Naše deti k tomu jedli zemiakovú kašu, ale je to výborné aj bez nej .

utorok, 3. januára 2012

Plnené paštétky

Tento receptík na paštétky som okukala v jednom starom Dobrom jedle, akurát som zmenila plnku. Je veľmi jednoduchý, použité je variabilné lístkové cesto.



Plnené paštétky

Budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 1 žltok

Postup:

1. Cesto si vyvaľkáme na po centimetra.
2. Okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska a kladieme na plech.
3. Z každého druhého kolieska vykrojíme menším vykrajovačom stred.
4. Spodné koliesko potrieme vodou a položíme naň to vykrojeným stredom.
5. Potrieme vajíčkom a dáme asi na 20 minút piecť. Po upečení stredy trocha stlačíme a keď vychladnú môžeme plniť rôznymi plnkami.

Kuracia plnka so zelerom

Uvaríme si jedno kuracie prso spolu s očisteným zelerom v slanej vode. Ked je to mäkké, zlejeme, necháme vychladnúť a prso nakrájame na malé kúsky, zeler postrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme majolenku,alebo biely jogurt , premiešame a môžeme plniť paštétky.

Samozrejme každý máme tie svoje obľúbené plnky, takže s chuťou do nich.
No a posledný obrázok sú lístkové slimáky na spôsob obloženého chlebíka :-)

pondelok, 2. januára 2012

Tvarohový strúhaný koláč, alebo slovenský cheesecake ?

Moja mamina robievala tento koláč len sem tam, lebo tvaroh bol voľakedy podpultový tovar, a ešte aj drahý.Dnes je tvarohu dosť a aj za prijateľnú cenu, takže ho robievam trocha častejšie. Určite ho všetci poznáte, ja som si v tomto recepte množstvo ingrediencií zmenšila a koláčik som piekla v tortovej forme priemer 24 cm.
V tomto podaní si návšteva myslela , že sa jedná o nejaký brutálny kulinársky kúsok, aké však bolo prekvapenie, keď zistili o čo ide :-).
Budeme potrebovať :
- 200 g hladkej múky
- 75 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1žltok
-pol masla
- 1,5 PL kakaa
 všetky suroviny zmiešame, rozdelíme na dve časti a dáme do chladu. Jednu časť natlačíme do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie.

Pripravíme si syrovú náplň:
- 2 plnotučné syry ( 2 x 250)
- 125 g práškového cukru
- 1 PL solamylu
- 2 žltky
- sneh z 3 bielkov
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Ostatné suroviny mixérom zmiešame a lopatkou opatrne primiešame sneh.
 Hmotu vylejeme na cesto a na vrch na hrubom strúhadle nastrúhame časť cesta. Takto to dáme piecť.
Po upečení necháme poriadne vychladnúť. Ja som potom ešte posypala vrch cukrom, bolo to efektné .



A spapáme :-)

Printfriendly