utorok, 27. decembra 2011

Vianočná kapustnica


 Keď som sa pred rokmi vydala ( bude to už 13 rokov), priniesla som si so sebou aj naše Vianočné zvyklosti vo varení. Môj manžel je ale tolerantný a prispôsobivý a tak mu nevadilo ( alebo mi to aspoň nepovedal) že miesto šošovice bude mať kapustnicu. Tá naša je plná hríbov, zemiakov, kapusty, je tam trocha sušených sliviek. Niekedy v nej vyvarím aj kúsok údeného. Zbožňujem túto polievku a neviem sa jej dojesť. Tak sa s Vami podelím o základný recept, ktorý si môžete vylepšiť podľa seba:

 Vianočná kapustnica naša :-D
- kapusta
- zemiaky
- sušené , alebo aj čerstvé hríby ( ja dávam takú lesnú zmes)
- údenina
- smotana na varenie
- soľ, koreniny
- pár sušených sliviek

Namočíme si hríby, po pol hodinke dáme variť vyžmýkanú kapustu spolu s hríbami a údeninou.Osolíme, okoreníme a stále varíme. Zvlášť uvaríme očistené zemiaky pokrájané na kocky. Keď je kapusta s hríbami mäkká pridáme uvarené zemiaky(ak varíte veľa kapustnice dajte aj zemiakovú vodu)Spolu povaríte a pridáte smotanu.Niekto zahusťuje aj múkou, ja nie ,ale postrúham uvarený zemiak a ten mi  polievku zahustí.

Ako som piekla na Vianoce




Už je po Vianociach a ja som sa až teraz dostala k počítaču.Piekla som pre nás a pre tri známe a bolo toho asi 7 kg suchých koláčikov. Celkom som bola z toho aj unavená. Všetko som fotila večer, takže fotky nie sú bohviečo, ale čo už. Do náplní som použila okrem domáceho džemu (marhuľový so zázvorom a ríbezľový) aj skvelé nátierky z LIDLU z kolekcie DE LUXE, naviedla ma k nim ADUSHA z food4fun, a nesklamali. Tá kokosová je absolúúútne božská, a aj kávová s malilinkými zrnkami kávy...jedinú čo som nekoštovala bola oriešková, lebo som alergická, ale výraz môjho chlapa vravel za všetko :-) Takže malinká ukážka :
1. Linecké srdiečka poliate s čokoládou
2. Kávové hviezdičky s kávovým krémom ( chutili ako keksíky Princessky)
3. Čokoládové keksíky s kokosovou čiapočkou
4. Klasické linecké hviezdičky a kvetinky ( tie naše deti likvidujú na kilá)
5. Pomarančové striekané pečivo(fakt jemné a výborné)
6. Linecké košíčky plnené parížskym krémom a citrónovým krémom.
Na fotkách ešte nie sú:
7.Nepečené úliky ( Kubko ich volá pyramídky)
8.Medovo karamelová tortička
9.Guľky len pre dospelých
10.Čokoládovo - chilli tyčinky( recept nájdete TU )
11.Orechové linecké
12.Absolútne božské mandľové oválky. Tie pridám.
13. Vanilkové rožky
14. A snehové čiapočky na lineckom koliesku.

Na prvej fotke sú pofotené jedlé darčeky, také malé krabičky s asi 20 koláčikmi :-), pre veľmi milých ľudí.
Postupne dám ku každému aj recepty. Ale k lineckému tuším ani nebudem dávať, veď tie má vychytané hádam každý. Linecké som ešte vylepšovala orechmi a mandľami, takže tiež malá zmena.








Tieto čokokoládové kolieska som lepila kokosovým krémom, vrch som omočila v bielej čokoláde a otlačila v kokose, vznikli efektné "snehové " čiapočky.



streda, 7. decembra 2011

Quiche s kozím syrom a špenátom

Ako som písala na FB , mám kus mladého kozieho syra. A chcela som rady , čo s ním. No zjesť s chlebíkom , tak to je posledná možnosť. V zálohe som mala pečenú cviklu s ním, ale nakoniec som sa nechala ukecať na quiche. A urobila som moooc dobre. Bola to naša maximálne rýchla večera.


Budeme potrebovať:

- lístkové cesto
- smotanu na varenie
- 2 až 3 vajcia
- nastrúhaný kozí syr
- špenátové listy
-cesnak
- bylinky na ochutenie
-nepovinné   sušené paradajky a lososové kúsky  

 Ako na to :

-koláčovú formu vystelieme cestom, v miske rozmiešame vajcia so smotanou, pridáme syr. Na panvičke na masle podusíme špenátové listy s cesnakom, primiešame k smotanovej zmesi , poukladáme aj kúsky lososa, ja by som dala aj sučené rajčiny , ale nemala som už a dáme piecť na asi 20 minút.
Vyberieme pofotíme a dáme rodinke spapať. Kedže deti ofrflú, rozdelíme sa so susedou. :-), ktorá zažije šok z toho , že jedla kozí syr.




pondelok, 5. decembra 2011

Medovníčky ozaj mäkké :-)

inšpirácia: knihovníčka Medovníčky /13

Vianoce sú za rohom, a v každej domácnosti sa začali piecť medovníčky.Tento rok som chcela vyskúšať niečo iné, a teda neľutujem. Vyskúšala som medovníčky z časopisu Knihovnička medovníčky, a sú úúúžasné. Upiekla som z jedneho kila, ale málo je :-) Idem miesiť na ďalšie :-)



Budeme potrebovať:

- 1 kg hladkej múky
- 400 g práškového cukru
- 2 ČL sódy bicarbony
- 2 PL lyžice kakaa
- 4 PL perníkového korenia
- 400 g medu
- 4 stredne veľké vajcia
Postup:

1. Múku, cukor, sódu bicarbonu a kakao preosejte, pridajte koreniny a premiešajte
2. Med zmiešajte s vajcami a pridajte k sypkým ingredienciám.
3. Poriadne vymieste, zabaľte do mikroténového sáčku a dajte do chladu odležať minimálne do druhého dňa(môžete ho tam nechať aj niekoľko týždňov)
4. Pred pečením nechajte postáť v izbovej teplote, premieste.
5. Na pomúčenej doske vyvaľkajte a vykrajujte obľúbené tvary
6. Pečte pri 180°C asi 8 minút.
7. Po vybratí ich potrite vyšľahaným vajíčkom a budú sa krásne lesknúť

A zamieste si radšej dávky dve, lebo tú prvú Vám rodinný príslušníci hneď zjedia. Dobrú chuť :-)

Printfriendly