pondelok, 28. marca 2011

Mini pizza

Ked sa do našej rodiny priženil švagor, prišla s ním aj super pizza.Nevedeli sme sa jej dojesť. A tak som od neho recept vydrankala a pravidelne u nás teraz máme pizza večery.

ked som si kúpila v Lidli nový plech, povedala som si: To budú skvelé mini pizze, a hned som ich aj robila,J ale uplne jasné, že som musela urobiť aj na veľký plech, takže toto bolo vraj len pod jeden zub. :-)

PIZZA:
- 100 g polohrubej múky
- 200 g hladkej múky
- 30 g droždia
- soľ, 2PL olivového oleja, 1čl cukru
- voda podľa potreby (asi 250 ml)

Ako na ňu:
V miske premiešame obe múky, rozdrobíme droždie a pridáme ostatné suroviny. Ja som miesila mixérom.Kým mi to na teple kyslo pripravila som si základnú omáčku na pizzu. potom rozdelíme cesto na plech a ukladáme.
Malo by to vyjsť na dva plechy.


nedeľa, 27. marca 2011

Mrkvový koláč - Carot cake

Máme radi mrkvu.V rôznych podobách. dnes som uvažovala, že spravím dajakú "zdravú" sladkosť. Ono je to podľa mňa dosť nemožné.Ale pokus bol. Voľba padla na mrkvový koláč. Vygooglila som nejaké recepty ale ku každému mi dačo chýbalo.A tak so sa pustila robiť od oka a vyšiel mi excelentný koláčik.

Takže od oka:
- 5 najemno nastrúhaných mrkiev + citronová šťava + trocha škorice
- pomleté lieskové oriešky
- 4 vajcia +  hnedý cukor
- prášok do pečiva a trocha solamilu
- ja som dala aj trocha smotany

celé vajcia vyšľaháme s cukrom.Postupne popridávame ostatné suroviny, premiešame a dáme upiecť

Na polevu:

jemný tvaroh (lučina, mscarpone), cukor a maslo. Všetko by malo mať izbovú teplotu. Suroviny riadne premiešať a natrieť na vychladnutý koláč.

mňaaam

sobota, 26. marca 2011

Milujem žeruchu...s ňou prichádza jar


Milujem, ked prichádza jar. Vzduch krásne vonia, všetko krásne zelenie. Ja som si nasadila žeruchu namaslovila chleba a nastrihala som si žeruchu a nasypala na chlebík- čert ber jarnú diétu.

sobota, 19. marca 2011

Muffinkyyy

Dnes sme mali návštevu a teda som urobila veľmi rýýýchle muffinky. Zo včerajška mi ostalo trocha gaštanového pyré a  tak so sa rozhodla to využiť. Robila som kakaové muffinky s gaštanovým vnútrom. Recept je klasický a každy si ich vlastne robí po svojom. V podstate použijete čo náte doma :-)
- kyslá smotana
- trocha roztopeného masla
- vajce a cukor
 mokre suroviny zmiešame až kým sa nespoja
a potom pridáme tie suché
- múka a kakao+ prášok do pečiva


všetko spolu zmiešať a dať do formy..... na dno trocha cesta , potom guličku z pyré a zakryť cestom do 3/4 košíčka . Pečiete asi 15-20 minút.Upozorňujem prvých 15 minút neotvárať. a papame

streda, 16. marca 2011

Varíme podľa APETIT

Mám rada, ked prídem domov a čaká ma niečo milé .Napríklad aj dnes......prišla som domov otvorím schránku a čo v nej?.......novučičký voňavý krásny skvelý APETIT. Teraz čítam o sto šesť a  teším sa na nové receptýýýýý.

Máme radi Punčovú tortu



Mali sme mať oslavu, takú veľkú...štyri sviatky naraz.Tak som dostala za úlohu upiecť tortu.Minulý rok som v eufórii poťahovaných  tôrt marcipánom urobila až dve.Ale tento rok som si povedala , že sa dám na klasiku.Všetci v našej rodine majú radi punčové koláče- teda zákusky.Ale tie ozaj dobré "mokré" už hockde nekúpite.A tak som sa dala na výrobu punčovej torty. Bola vážne  prudko jedlá a správne "mokrá"
Čo zostalo, som doma na druhý deň nenažrane zjedla- aj s mojim chlapom a skvelou kávou ktorú mi varí vždy keď prídem domov z práce.
Na tejto torte je skvelé, že je jednoduchá a rýchla a dobrááá
Recept som našla na nete u ž dávnejšie, v programe Kuchařská pohotovost , keď som hľadala recept na punčáááky
Čo budeme potrebovať?

na 2 piškótové korpusy:
•12 ks vajec
 •200 g kryštaového cukru
•400 g múky (polohrubej )+ 2zarovnané čl.prášku do pečiva
na náplne:
•ríbezľový džem
 •0,8 l vody
 •0,4 l cukru •3 g agaru- alebo klasickú želatínu
 •žltá a červená potravinárská farba
 •2 citróny
 •podľa chuti rum

A postup:

Najprv si pripravíme cesto na piškótové korpusy. Celé vajcia spolu s cukrom vyšľaháme . Do vyšľahaných vajec veľmi zľahka ručne vmiesme preosiatu múku a ihneď cesto vlejeme do pripravených foriem . Vložíme do trúby a pečieme na cca 180°C . Upečený korpus ľahko poprášime múkou a ešte za tepla otočíme hore dnom , a tak necháme vychladnúť.
Medzitým si vo vode rozvaríme cukor, pridáme zálievku z agaru, (želatínu podla návodu ) ve vlažnej vode, a necháme prejsť varom.
Prvý piškótový korpus rozkrojíme na dva pláty, jeden potrieme džemom a dáme na dno tortovej formy.
Do dvoch misiek nalejeme rozvar z cukru a agaru, ktorý nám medzitým trochu vychladol, jednu časť zafarbíme potravinárskou farbou do žlta, druhú do červena. Obe i zbytok číreho rozvaru dochutíme citrónovou šťavou a rumom.
Ďalší korpus nakrájame na silné plátky, ktoré máčame striedavo v žltej a červenej časti rozvaru a vykladáme nimi formu tak, aby sa dnu vytvorili farebné kocky. Priebežne prelievame čírim zbytkom rozvaru, aby byla torta šťavnatá. Nakoniec ho priklopíme druhou polovicou korpusu, ktorú sme tiež potreli džemom, naposledy prelejeme rozvarom, prekryjeme fóliou, pomocou taniera stlačíme a dáme minimálně na 3 hodiny zaležat do chladničky.Po zaležaní prelejeme cukrovou alebo fondánovou polevou a nazdobíme podľa fantázie.




Takto by sa to malo ukladať a potom to zakryť druhou polovicou korpusu.
polevu som vyrobila vlastnoručne z cukru, punčovej arómy a trolilinka teplej vody a pol kvapky potravinárskeho farbiva- a šľahala som metličkou.....kým nebola hladká.Ale inak dostať aj v obchode hotovú od Dr.Oetkara a je vážne veľmi dobrá..........

P.S. : a na výstave som si kúpila do kuchyne tento úúúžasný kockovaný obrus.

Super šalát Gyros

Som prihlásenaá aj na MMB. Baby tam vkladajú naozaj cool recepty,v ktorých sa mrvým a sem tam dačo vyskúšam.Našla som tam pani Adrianku, ktorá žije v Anglicku a prispieva tam úúúžasnými receptami.Vyskúšala som od nej kopec koláčikov a zákuskov, ale naposledy som robila teto skvelýýýý šalát.Je v ňom všetko čo mám rada a kombinácia týchto chutí je naozaj božská.
Budeme teda potrebovať :
- kuracie mäso na kocky + korenie gyros
- majonézu + kyslú smotanu + cesnak = pomiešať
- asi 5 ks strerilizovaných uhoriek postrúhať
- 1 plechovku kukurice, kečup - ja som dala domáci ( od svokry ), cibuľu na kocky
- ľadový šalát natrhaný na kúsky a nejakú ozdobu....olivy, paradajky

-šalát robíme tak, že ho vrstvíme. Ma spodok misy dáme opečené mäso, potom pokrájanú cibuľu, polovicu majonézovej omáčky, uhorky, na ne kečup,na kečup kukuricu a na ňu druú čať omáčky. Nakoniec posypeme šalátom.


Je fakt veľmi dobrý...odporúúúčam

utorok, 15. marca 2011

Všetci milujú Muffinky....alebo Cupcakes...proste Milujeme ich

Myslím si že všetci majú radi tie malé chutné koláčiky, čo k nám dorazili zo "zahraničia". Máme ich radi na všetky spôsoby. Slané....ale hlavne sladké.Aj moja rodina podľahla čaru muffiniek a preto ich vypekáme jedna radosť.Na muffinkách je najlepšie to, že ich môžte upiecť zo všeličoho. Do základného receptu primiešate čokoľvek, naplníte ich podľa vlastných predstáv a vždy budete mať originálnu sladkosť. Tak a ja som sa rozhodla, že vyskúšam upiecť strášne veľa druhov muffiniek...či cupcakes.
A ako sa mi bude dariť... to Vám tu všetko postupne budem písať.

štvrtok, 10. marca 2011

Ako som piekla čokoládovú tortu s ozajstnou čokoládovou polevou

Pečiem torty. Pečiem ich pre radosť rodiny, pre známich, ale dokonca aj pre úúúplne neznámich.Podotýkam, že nie som žiadna cukrárka...všetko robím doma v našej malej kuchyni.V poslednej dobe sa v pečení rozmohli torty na americký spôsob. Potiahnu sa maripánom a ozdobia. Áno sú to krásne torty, autíčka, hrady, dinovia....ale kde sa stratili tie klasické torty...čokoládové?S čokoládovou polevou?A šľahačkovou ozdobou? Nikto ich už nechce. Strašne sa mi páčia čokoládové torty , kde je poleva rozotrená len tak hala bala  nedbalo... a popritom to vypadá veľmi efektne.Preto ma potešilo ako hrom , ked sa jedna mamička ohlásila, že chce tortu , ale nechce na ňu marcipán. Začala som hľadať, ako urobiť takú polevu. A našla som...presne to, čo som chcela. A tak som sa pustila do prípravy. Čo ma prekvapilo, bolo, že do polevy ide šľahačka. No fakt ozajstná šľahačka.Vzhľadom k tomu, že som moc neverila, že by to stuhlo, som tam nenápadne pridala trcha cery...ale fakt len trocha.A výsledok bol strááášne dobrý.Jasné že som urobila viac...veď doma by mi to neodpustili, keby som im nenechala v miske trocha na vylizovanie....

Printfriendly